mnenj na posebni strani

Šarkelj po moje

hitro in enostavno pripravljen šarkelj

Sestavine

4 jajca

250 g margarine

200 g sladkorja

1 vanilin sladkor

rum

450 g mehke moke

1 pecilni prašek

1,25 dl mleka

1 zvrhana žlica kakava

200 g rozin

150 g narezanih orehov

Postopek

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Rozine za nekaj časa namočimo v vodo, nato jih operemo, dobro odcedimo, prelijemo z malo ruma in jih pustimo še malo počivati. Rumenjake, margarino, sladkor in vanilin sladkor penasto zmešamo. Dodamo 3 žlice ruma in 1,25 dl mleka ter zmešamo. Dodamo moko, ki smo jo zmešali s pecilnim praškom in ponovno zmešamo. Rozine ožamemo in jih skupaj z narezanimi orehi dodamo v zmes. Dobro premešamo. Na koncu v to zmes rahlo umešamo sneg iz 4 beljakov.

Model za šarkelj res dobro namažemo z maslom ali margarino in potresemo z ostro moko. V model z žlico nadevamo polovico mase (mase ne gladimo). V drugo polovico mase dodamo še kakav, dobro premešamo in damo v model za šarkelj.

Ko šarkelj postavimo v pečico, temperaturo zmanjšamo na 180 stopinj in pečemo 45 minut.

Pečen šarkelj še vroč zvrnemo iz modela in pustimo, da se ohladi. Preden ga razrežemo, ga po želji posujemo s sladkorjem v prahu.

Mnenja o receptu

Sicer odličen šarkelj, samo med peko mi je zgoraj ves grdo razpokal... A bi ga moral na koncu zgladit, ker sem pekač samo potresel, tako da je bila masa približno razporejena? / srecoz