mnenj na posebni strani

Čokoladno-pomarančna torta

lahka, hladna in osvežilna torta za vroče poletne dni

Sestavine

Biskvit:

3 jajca

75 g sladkorja

50 g moke

25 g kakava v prahu (svetujem kakav iz trgovine Hofer, saj je zelo aromatičen in kvaliteten)

0,5 vrečke pecilnega praška

Krema:

500 ml sladke smetane

30 g želatine (svetujem želatino fix, ki je v prahu, proizvajalca Dr. Oetker)

60 g sladkorja

2 srednje veliki pomaranči

1 žlica ruma (po želji)

Pariška krema:

čokolada

sladka smetana

Postopek

Rumenjake ločimo od beljakov ter beljake stepemo v trd sneg. Rumenjake penasto stepemo s sladkorjem ter zmes dodamo snegu ter previdno premešamo. Presejemo moko, kakav in pecilni prašek ter ga počasi primešamo v zmes jajc in sladkorja. Pečemo v okroglem, s peki papirjem obloženem pekaču premera 26 cm v pečici pri 180 stopinjah.

Stepemo sladko smetano. Že med stepanjem ji dodajamo polovico želatine. Eno pomarančo očistimo (znebimo se tudi tistih belih nitk) ter jo s paličnim mešalnikom dobro spasiramo. Drugo pomarančo očistimo ter s prsti nežno nadrobimo k prvi pomaranči tako, da se vidijo koščki pomaranče (kožico zavržemo). Zmesi ob dobrem mešanju dodamo še preostanek želatine. Masi previdno združimo.

Ko je biskvit pečen, ga vzamemo iz modela ter mu odstranimo peki papir. Pekač obložimo s prozorno živilsko folijo ter vanjo vlijemo pomarančno kremo. Kremo enakomerno razporedimo, na njo pa postavimo hladen biskvit. Biskvit prepojimo s 100% pomarančnim sokom (lahko dodamo tudi nekaj ruma), pokrijemo s prozorno folijo ter postavimo v zamrzovalnik za eno uro.

Nad vročo vodo stopimo čokolado ter ji dodamo nekaj sladke smetane, da zmes postane gosto tekoča.

Torti odstranimo folijo na vrhu ter jo z biskvitom na dnu prevrnemo na mrežasti podstavek. Torto prelijemo s še vročo čokoladno (pariško) kremo. Pomagamo si s paleto. Ko se krema strdi, torto prestavimo na pladenj in jo damo za uro ali dve zopet v zamrzovalnik. Pozorni moramo biti na to, da nam torta NE zmrzne (odvisno od nastavljene temperature zamrzovalnika). Torto lahko poljubno okrasimo in narežemo preden jo damo, ali po tem, ko jo vzamemo iz zamrzovalnika (odvisno od dekoracije - sadje je priporočljivo, da se na torto daje sveže).

Opombe

Za izboljšavo recepta lahko dodamo biskvitni masi še pred peko 100 g kandirane pomarančne lupinice ali naribano lupino dobro umite pomaranče.

Kremo lahko naredimo tudi iz kakšnega drugega sadja (maline, borovnice, jagode, mango ipd.)

Poleg torte lahko serviramo kozarec 100% soka ali smoothija (spasirano celo sadje) s kocko ledu za maksimalno osvežitev.

Mnenja o receptu

Točno en dan prepozno, da bi jo naredila. Pa drugič! / andrejka

Mmmmmmm, sliši se zelo dobro... / regina

Zanima me,če je dovolj ena vrečka želatine fix? / gogad

Ista avtorica je objavila na več spletnih straneh, da ne bo dileme. / jernej

Sladko smetano katerega proizvajalca pa ste tu uporabile? / OlivaB

Ravno jo delam...uporabila sem alpsko smetano od ljubljanske mlekarne.. / gogad

Torta je zelo dobra..dala sem dve želatini fix in tri pomaranče..lahko bi še kakšno več zaradi bolj intenzivnega okusa...ker nisem imela ,sem dala jagode....Všeč mi je ,ker se peče ena plast testa in potem samo obrneš.. / gogad

ne razumem le tega, zakaj se more torta obračat? zakaj se krema enostavno ne vlije na ohlajen biskvit? ravno se spravljam k peki, zato se mi mal mudi ;) hvala za odgovore že v naprej ;) / sa_sha

Saj lahko vliješ kremo na biskvit ..ne bo nič drugače...men je bila ravno zaradi tega všeč,ker se je obrnila..drugačen postopek in še lepša mi je prišla,zgoraj potem čisto ravna... / gogad

v bistvu sem res kr vlila na biskvit... sem mislila, da ima ta postopek kak globlji pomen... mmmm tortica se že hladi ;) zaenkrat zgleda lepo ;) / sa_sha