mnenj na posebni strani

Rdeča omaka za tortilje

rahlo pekoča paradižnikova omaka za tortilje ali za k drugim jedem

Sestavine

olje

1/2 čebule

1 strok česna

paradižnik

1 žlička soli

1 žlička kajenskega popra

1 žlička paprike v prahu

vejica timijana

vejica peteršilja

Postopek

Na olju popražimo čebulo in česen. Paradižnik (količino določimo glede na to, koliko omake potrebujemo) narežemo na manjše kocke. Paradižnik dodamo k čebuli in česnu in malce popražimo, zalijemo z nekaj vode in dušimo. Omaki dodamo žličko soli, žličko paprike v prahu in žličko kajenskega popra (tega dodamo po želji, odvisno, kako pekoče imamo radi jedi). Nasekljamo timijan in peteršilj (dobro je, če sta sveža) in jih dodamo omaki. Kuhamo še nekaj minut in omaka je pripravljena! Če ne maramo lupin in večjih koščkov paradižnika, se lahko omako na koncu še zmelje s paličnim mešalnikom.

Opombe

Sama sem večkrat iskala enostaven recept za omako, s katero bi lahko tortilje naredila malo bolj pekoče in tudi bolj sočne. Ker recepta nisem našla, sem pač sama zmetala nekaj skupaj in prav super je izpadlo.

Seveda je ta recept res zelo enostaven in osnoven, zato mirne duše dodajte še kaj svojega in ga izboljšajte. Če bi imela sestavine doma, bi sama dodala še na koščke narezano rdečo papriko in svež čili.

Mnenja o receptu

Rdečo omako delam na podoben način, izpustim le timijan. Čebulo in česen popražim le toliko, da čebula postekleni, namesto kajenskega popra pa dam čili v prahu. Jaz za pripravo rdeče omake najraje uporabljam sesekljan paradižnik v piksni znamke Mutti (se dobi tudi v vseh markatorjih in šparih), ker ni nikoli kisel ali grenak, vedno je na drobno sesekljan in brez olupkov, tako da se ne rabim nič ukvarjat in ga lahko ulijem direkt v kozico s čebulo. Za zabave pripravim tole omako tudi kot pomako, če pečem svež kruh. Gostje zelo radi pomakajo svež domač kruh vanjo. Kar sem guglala, je bilo v "originalnih receptih" za salsa roja koriander. Sem sprobala,ampak meni koriander smrdi po "smrdljivcih". / tjas