mnenj na posebni strani

Čokoladno-jagodna torta

nekaj za ljubitelje jagod in čokolade

Sestavine

Biskvit:

6 beljakov

4 rumenjaki

12 dag sladkorja

12 dag polnozrnate pšenične moke

10 dag jedilne čokolade

5 dag masla

Krema:

15 dag jedilne čokolade

15 dag mlečne čokolade

20 dag jagod

2,5 dl sladke smetane

7 dag sladkorja v prahu

zmleti orehi in jagode za okras

malo mleka in ruma za namakanje biskvita

Postopek

Biskvit:

nasekljamo čokolado in jo raztopimo na maslu. Rumenjake penasto zmešamo in dodamo 1/3 sladkorja. Beljake in preostali sladkor stepemo v sneg in ga primešamo rumenjakom. Zmesi rumenjakov in beljakov dodamo še moko in raztopljeno čokolado. Maso damo v vnaprej namaščen in pomokan tortni model in pečemo cca. 50 min na 190 stopinjah. Ko je biskvit pečen, ga pustimo, da se ohladi, nato ga prečno prerežemo. Biskvit malce namočimo z mlekom in rumom.

Krema:

jagode očistimo in narežemo na polovice ter prevremo s sladkorjem v prahu. Ko so jagode prevrete jih pustimo, da se ohladijo ter jih malce pretlačimo. Sesekljamo čokolado in jo skupaj s smetano ob stalnem mešanju zavremo. Maso ohladimo in jo ponovno segrejemo ter stepamo z metlico za sneg. Primešamo še jagodno maso.

Polovico kreme namažemo na biskvitni oblat in ga prekrijemo z drugim oblatom. Preostalo polovico kreme namažemo na obod in površino torte. Okrasimo z zmletimi orehi in jagodami. Torto damo za 2 uri v hladilnik.

Opombe

Po želji: ko namažete biskvitni oblat, lahko narežete na tanko koščke jagod in jih porazdelite čez cel biskvitni oblat in šele nato prekrijete z drugim oblatom.

Mnenja o receptu

Spekla sem to tortico in jedci so jo pohvalili in tudi hitro zmazali. Dodala sem malo pecilnega praška, drugače pa sem se držala recepta. / Liiu