mnenj na posebni strani

Juhica "Poletni vrt"

zdrava in lahka poletna juhica iz domačih sestavin

Sestavine

1 čebula

1 zrel paradižnik

3 manjši stroki česna

5 korenčkov

1/2 glave zelja

1 glava cvetače

2 pesti stročjega fižola

pest sesekljanega peteršilja

vejica zelene

sol, poper

olivno ali navadno olje

5 mladih krompirjev

Postopek

Da bo kuhanje oz. metanje sestavin v lonec ;) potekalo hitreje, najprej operemo vso zelenjavo. Čebulo drobno sesekljamo, korenčke narežemo na kolobarje, paradižnik narežemo na drobne kocke, zelje na tanke rezance, cvetačo razdelimo na posamezne cvetke, stročji fižol pa očistimo in ga narežemo na cca. 2 centimetra dolge koščke.

Najprej na olju prepražimo čebulo in jo krepko posolimo. Nato dodamo korenje in paradižnik ter kratko podušimo. Na zelenjavo stisnemo stroke česna in prepražimo, da zadiši. Dodamo še narezano zelje in ko oveni, stresemo v lonec še krompir, cvetačo in stročji fižol. Zalijemo s toliko vode, da je vsa zelenjava prekrita. Tu lahko dodamo poljuben podmet. V juho damo še celo vejico zelene, saj jo bomo na koncu kuhanja vzeli ven iz posode. Zelenjavno juhico kuhamo kakšne pol ure, oziroma toliko časa, da je vsa zelenjava skuhana. Na koncu jo potresemo s peteršiljem. Dober tek. :)

Opombe

Po želji lahko dodate poljuben podmet, če so vam bolj všeč malo gostejše juhe. Sama ga naredim iz žlice zeliščnega masla, žličke navadne bele moke in žličke paradižnikove mezge.