mnenj na posebni strani

Kotlovina

kotlovina, ki ni čisto prava, saj v njej ni fižola in krompirja, je pa zelo zelo okusna-recept je približno za 20 lačnih ljudi(kakšen večji piknik)

Sestavine

sol

česen

poper

gorčica

1,5 kg narezanih svinjskih reber

1,5 kg svinjskega vratu

1,5 kg piščančjih beder ali perutničk

1,5 kg kranjskih klobas (ali katerih drugih za žar)

1,5 kg mesa zajca

1,5 kg zelenih paprik

1,5 kg paradižnika

1 kg čebule

1,5 l vina (obvezno močna, ne kisla rdeča vina kot so refošk, merlot, teran, frankinja...)

2 l Radenske

olje

Postopek

Meso nasolimo, popramo, dodamo nekaj česna in gorčice, malo olja in pustimo najmanj 2 uri stati v paci. Najbolje pa kar čez noč. Papriko, čebulo in paradižnik narežemo na male koščke (lahko tudi z multipraktikom na hitro sesekljamo). V posodo za pečenje damo malo olja, toliko, da pokrije dno, potem meso popečemo, da dobi skorjico. Meso odstavimo v drugo posodo. Na olje, kjer se je peklo meso, damo najprej čebulo in papriko, malo solimo in pražimo toliko časa, da se čebula malo razpusti, potem dodamo še paradižnik in vse skupaj nekaj časa vremo (tenstamo). Ko je zelenjava "potenstana," vrnemo v posodo vse meso razen perutnine, ki jo dodamo približno 20 minut kasneje, drugače bi od dolgega kuhanja razpadla ter do roba posode zalijemo z Radensko (meso pride bolj rahlo). Ko zadosti vode izpari, dodamo vse vino, se pravi 1,5 l in mešamo. Ko spet izpari, dodamo še preostanek Radenske ter kuhamo, dokler ne izpari skoraj vsa tekočina, da dobimo gosto omako.

Postrežemo toplo, dobra stran je, da se jed lahko tudi pogreva in je po mojem naslednji dan še boljša. Postrezite s kruhom ali mladim pečenim krompirjem.

Opombe

-Vino ne sme biti kislo.

-Mora vreti na zmernem ognju.