mnenj na posebni strani

Fazan - pečen

Sestavine

2 veliki žlici celega popra

1 žlica pimenta (drobno zrnje)

2 lista lovora

2 večji lupinici limone

2 žlici olja

vinski kis

sol

prekajena slanina

sok ½ limone

maščoba za peko

juha ali vino

Postopek

Fazana otrebimo, toda ne izperemo, samo izbrišemo. Iztrebljen in neoskubljen lahko visi na hladnem prostoru 2-4 dni.

Oskubimo ga na suho (ne poparimo!), nato potegnemo dol še zgornjo sivo kožico. Ne damo ga v kvašo, temveč ga samo natremo z začimbno mešanico, ki jo pripravimo tako, da naštete začimbe stolčemo v prah v možnarju ali zmeljemo s kakšnim drugim gospodinjskim aparatom.

Tej masi dodamo dve žlici jedilnega olja in zmešamo, da nastane groba kaša s katero dobro natremo zunaj in znotraj očiščenega fazana. Nato namočimo platneno cunjo v vinski kis, jo dobro ožamemo in vanjo ovijemo fazana ter ga v loncu ali porcelanasti posodi (ne emajlirani) pustimo še 2-3 dni.

Tako pripravljenega nasolimo, pretaknemo s prekajeno slanino (predvsem prsi) položimo v pekač, pokapljamo s polovico limone¸ namastimo in ga spečemo kot drugo perutnino. Sprva ga pečemo pri manjši temperaturi, proti koncu pa jo zvišamo, da lepo zarumeni.

V sok od pečenja vmešamo po okusu smetano in zalijemo z juho ali vinom.

Opombe

Recept izhaja iz zbirke receptov grofa Auersperga.

Mnenja o receptu

Hi, po tem receptu sem pekel včeraj drugič in še bom, saj prekaša tiste z kvašo.Fazani,oviti v krpo so odležali dobre tri dni.Pri pečenju nisem dodajal maščobe,saj so bili našpikani po celem (3kom.> 400g slanine).Zalival sem jih z razredčenim rdečim vinom, pred koncem pečenja odstranil slanino, katero sem sesekljal in vmešal v toplo smetano in ... Moji pivski bratje so bili PREZADOVOLJNI Recept za +5 ! Lp P.s.: iz perutnic in vratov sem skuhal juho,božanski okus.Riko prs. za recept za to juho ali nasvet. / pouhek

šele zdaj sem opazil, da je bil recept že ocenjen in to z neg. Drži rek, sto ljudi sto čudi. Lp / pouhek