mnenj na posebni strani

Svedrčki z divjimi šparglji

testenine, smetana, divji šparglji in surov pršut

Sestavine

320 g svedrčkov ali testenin poljubne oblike

100 g vršičkov divljih špargljev

50 g surovega pršuta

200 ml smetane za kuhanje

sol, poper po okusu

Postopek

Vršičke divljih špargljev skuhamo do mehkega. Pršut (zelo dobro je tudi s slanino) zrežemo na majhne kocke in jih ocvremo v večji ponvi na blagem ognju. Ponev mora biti dovolj velika, da bomo lahko kasneje v njej zmešali testenine. Kuhane vršičke divljih špargljev zmešamo s smetano za kuhanje. Vršičke divljih špargljev zmečkamo, da postane omaka svetlo zelene barve. Solimo in popramo po okusu.Testenine skuhamo v slanem kropu. Ko so testenine skuhane, jih odcedimo, damo v ponev z ocvrtim pršutom. S prej pripravljeno omako prelijemo testenine in pršut. Premešamo in takoj ponudimo.

Opombe

Tako pripravljene testenine naj bi pripravili tik preden jih damo na mizo. Če stojijo dlje časa, postanejo "suhe" in izgubijo na okusu.

Mnenja o receptu

Prvič slišim za surov pršut, kaj je to? / zzak1977

Tisti, ki ni kuhan, običajen, na vetru sušen pršut torej, za razliko od prekajene skuhane šunke. / nola

Surov pršut je tisto, čemur v celinski Sloveniji pravimo "pršut". Na Primorskem pa se naslanjajo na italijansko rabo, ki govori o "prosciutto crudo" (= "surov pršut", naš "pršut") in "prosciutto cotto" (= "kuhan pršut", naša "šunka"). Pred leti so primorska podjetja za predelavo mesnin (MIP, Kras) začela prodajati "kuhan pršut" (in "pečen pršut"), za katera smo dotlej v celinski Sloveniji uporabljali izraz "šunka", zdaj pa v trgovini zahtevamo tak ali drugačen pršut. / teta torta