mnenj na posebni strani

Sočna jabolčna pita

sočna jabolčna pita po babičinem receptu

Sestavine

1,5 kg jabolk

250 g masla

2 vanilina sladkorja

pol pecilnega praška

5 žlic medu

600 g moke

nastrgana lupina ene limone

cimet po okusu

200 g sladkorja

2 jajci

malo kisle smetane

sladkor v prahu

Postopek

Moko presejemo v skledo in dodamo na koščke narezano maslo, jajci, pol sladkorja, nastrgano limonino lupino, vanilin sladkor in pecilni prašek. Vse sestavine dobro zgnetemo, da dobimo lepo kroglico. Testo damo za 20 minut v hladilnik počivati. Med tem pripravimo jabolčni nadev.

Jabolka naribamo, jim dodamo drugo polovico sladkorja, med, cimet in vse skupaj dobro premešamo. Ko je testo spočito, ga razvaljamo v velikost pekača in položimo v pekač. Namažemo ga s kislo smetano (ne predebelo) in po testu razprostremo jabolčni nadev.

Testo, ki ostane, lahko porabimo tako, da ga razvaljamo in damo po vrhu jabolčne mase ali pa ga narežemo in oblikujemo po želji.

Pečemo 50 minut pri 200 stopinjah oz. da zlato porjavi. Ko je pita pečena, jo po želji posujemo s sladkorjem v prahu.

Mnenja o receptu

Jaz mislim da je pita zelo okusna bi pa prosila vaše mnenje Lp Ines / Ines 18

Preden se jo lotim delati, me zanima za koliko velik pekač so te količine. / JanisJoplin

Tu je kar precej moke, zato mislim, da je najbolje uporabit malo večji pekač, po mojem zadostuje za okrogel premera 28, 30 cm, oz srednje velik podolgovat. Sem si malo pogledala recepte za pite na desni strani in zanimivo, niti eden ne vsebuje soli, vsi pa pecilni, eden celo cel zavitek na dobrih 30 dag moke. Pecilni je pri pitah nepotreben in četudi je pita morda na začetku trda, se kasneje zaradi nadeva zmehča in kemija res ni potrebna. Morda čisto malo, nujno pa ni. Ines 18, takole na pogled mislim, da je tvoj recept za pito res dober, le kanček soli ji manjka. Vsekakor bo na sporedu. / kozamurnik