mnenj na posebni strani

Čokoladni kolač z okusom pomaranče

zelo kaloričen in slasten čokoladni kolač s pomarančnim okusom

Sestavine

400 g jedilne čokolade (min. 50% kakavovih delcev)

125 g masla

30 g bele pšenične moke (tip 500)

20 g sladkorja

4 jajca srednje velikosti (80 g rumenjakov, 120 g beljakov)

naribana lupina ene neškropljene pomaranče ali nekaj kapljic pomarančne arome

2, 5 dl sladke smetane za okras

 

Postopek

Ločimo rumenjake od beljakov. Maslo narežemo na kockice. Pustimo, da se rumenjaki, beljaki in maslo ogrejejo na sobno temperaturo. Čokolado nalomimo na koščke in jo v skledici stopimo (na vodni kopeli ali v mikrovalovni pečici). Pečico segrejemo na 200 stopinj.

K stopljeni čokoladi dodamo sladkor, maslo, moko in pomarančno lupinico (ali aromo). Vse hitro in temeljito premešamo (z električnim mešalnikom ali ročno). Potem med mešanjem, enega po enega, dodajamo rumenjake. Beljake stepemo v čvrst sneg. Čokoladni zmesi najprej dodamo približno tretjino snega, da zmes nekoliko razredčimo. Potem v zmes previdno vmešamo preostali sneg. Zmes vlijemo v z maslom namaščen in z ostro moko obsut pekač (tukaj je uporabljen okrogel pekač premera 20 cm). Pečemo v pečici približno 25 minut oziroma, dokler ni kolač pečen (preverimo z leseno palčko). Ko je kolač pečen, izklopimo pečico, vrata pečice odpremo toliko, da so priprta in pustimo, da se kolač počasi ohladi v pečici.

Ohlajen kolač vzamemo iz pekača, narežemo in okrasimo s stepeno sladko smetano.

Mnenja o receptu

Odlična tortica =) Sama sem na koncu dodala še malo soka pomaranče, ko je bil bikvit pečen, da je bilo bolj sočno, uporabila pa sem čkolado s 70 procentnim kakavovim deležem. Ko dodaš smetano, je rahlo grenko-sladki okus pregrešen. Mmmmm =) Končano prej kot v uri in pol. / anky