mnenj na posebni strani

Bučna juha s čilijem

bučna juha z azijskim pridihom

Sestavine

1 čebula

2 stroka česna

600 g čebule

hokaido ali druge rumene mesnate buče

300 g krompirja

1 žlica olja

1 l jušne osnove

sok 1/2 pomaranče

sladka čili omaka (sweet chili sauce) po okusu

sveže nariban ali mlet sušen ingver po okusu

sol, poper po okusu

4 žlice kisle smetane

svež peteršilj ali koriander za okras

(po želji svež ali sušen koriander vmešamo tudi v juho)

Postopek

1. Buči odrežemo skorjo in meso narežemo na kose. Krompir olupimo in narežemo na kose. Olupljeno, sesekljano čebulo in strt česen popražimo na olju ter pazimo, da se ne zažge.

2. Dodamo na kose narezano bučo in krompir ter zalijemo s polovico jušne osnove. Kuhamo pri nizki temperaturi, dokler se krompir ne zmehča.

3. Juho spasiramo s paličnim mešalnikom in dodajamo preostalo jušno osnovo do želene gostote juhe. Dodamo pomarančni sok ter sladko čilijevo omako, ingver, sol in poper po okusu. Juho ponovno zavremo.

4. Juho postrežemo z žlico kisle smetane in listom peteršilja ali koriandra.

Opombe

Ingver in sladka čilijeva omaka (če je pekoča) lahko juho hitro naredita preveč pikantno, zato raje dodajamo ti sestavini večkrat po malo. Koriander nekaterim smrdi, zato se prepričajte, da vam je njegov okus všeč, preden ga vmešate v juho.

Mnenja o receptu

Hokaido buča je mesnata stvar, že pri manjši količini in z uporabo paličnega mešalnika dobiš krasno, gosto kremno juho. Zato me zanima čemu služi kar 50%-na količina krompirja? Krompir kakšnega posebnega okusa v tej kombinaciji ne da. Gostote ne rabimo. Ali te moti okus buče in ga s krompirjem razblažiš? / Lisa

Meni je taka kombinacije buče in krompirja zelo dobra, je pa res, da nisem še poskusila narediti brez krompirja. Tak recept sem dobila od babice in ker mi je bil dober, ga nisem spreminjala ;). Bom pa kdaj poskusila brez krompirja ali pa z manjšo količino, hvala za nasvet. / Karolina C.