mnenj na posebni strani

Jagodna pita

pita z vanilijevo kremo in svežimi jagodami

Sestavine

Testo:

2 rumenjaka

200 g gladke moke

2 ščepca soli

60 g sladkorja

100 g mrzlega masla

Nadev:

500 g jagod

1,5 dl smetane za stepanje Meggle

1 strok vanilije

1 vrečka Kremfixa

3 dl mleka

1 vrečka bele želatine v prahu

3 žlice škroba

6 žlic sladkorja v prahu

2 žlici masla

3 rumenjaki

1-2 dl grškega navadnega jogurta

Postopek

Moko presejemo na pult, potresemo s sladkorjem, na sredino v jamico damo dva rumenjaka, okoli pa na kocke narezano maslo. Zgnetemo v testo in ga pustimo 30 minut v hladilniku, zavito v folijo.

Medtem naredimo kremo. Škrob s 3 žlicami mleka mešamo in dodamo rumenjake. V kozici zavremo preostalo mleko s sredino vanilijevega stroka in sladkorjem v prahu. Mešanico rumenjakov in škroba vlijemo v mleko, počasi kuhamo, da se zgosti. Ohladimo.

Pekač za pito namastimo in testo položimo tako, da bo ves rob zapolnjen. Prebodemo z vilicami. Nanj položimo peki papir, ki ga obrežemo po krogu, nanj stresemo surove stročnice in natančno porazdelimo po testu (da ne narase). Pečemo 20 minut na 180 stopinj (ventilator).

Ko je testo pečeno, odstranimo stročnice s peki papirjem in pustimo, da se ohladi. Testo preložimo na pladenj.

Ohlajeni kremi primešamo grški jogurt in dodamo vrečko želatine v prahu (ravnajte se po navodilih na vrečki). Kremo prelijemo na testo in lepo poravnamo.

Ohlajeno smetano stepamo s Kremfix praškom, da ni popolnoma trda, ampak mehka. Delamo hitro, saj Kremfix hitro deluje in strdi smetano. Dresirno vrečko z zvezdastim nastavkom napolnimo s smetano in okrasimo rob po svoji volji. Moja je okrašena na princip valov (gor in dol).

Jagode operemo in jih prerežemo na pol. Okraševati začnemo pri robu pri smetani. Na sredini nabrizgamo smetano in položimo celo jagodo v smetano, da ožji rob gleda ven.

Postavimo v hladilnik in uživamo ob prvem kosu.

Dober tek.

Opombe

Dlan položite na sredico testa in počasi obrnite pekač. Testo vam bo ostalo na dlani in ga lahko lepo položite na željen krožnik, pladenj idr. Ne pozabite. Ko bo testo naloženo, pite ne bo možno prenašati, zato dobro premislite, na čem bo stala.

Mnenja o receptu

Na nasem koncu imamo zelo radi take take pite(crostate )s kremo in sadjem.Z jagodami je pa se nisem delala, tako da bo treba poskusit tudi tole varianto, bere se zanimivo. Sicer pa na papir oz. alu folijo natresem kar suh fizol, se dobro obnese. / lucka52

Ja jaz sem tudi dala fižol :) Povdarjam še, če želite malo več same kreme, kar podvojite količino, bo ravno prav. Lp Sara http://saramisolovka.blogspot.com / Misolovka

meni je pa noro dobra okrasitev z jagodami. =) ob prvi priliki poskusim. Hvala za idejo ;) / anky

Sem glihkar naletela na ta recept, pa se mi sliši okusno vse skup :) Tak da bi probala še jaz to narest. Me pa zanima kaj je to "grški jogurt"? / black_ariella

Grški jogurt je bolj masten in kremast kot ostali. Se ga kupi v večjih supermarketih. Priporočam :) / Misolovka