mnenj na posebni strani

Magdalenice / Magdalence / Madeleines

mehko pecivo

Sestavine

220 g masla

3 jajca

60 ml mleka

200 g moke

60 g črne čokolade s 70% kakava

100 g drobno mletega sladkorja

60 g medu

1 vrečka pecilnega praška

20 g kakava v prahu

Postopek

Testo mora stati 6 ur, zato se organizirajte prej (zvečer ali zjutraj).

Čokolado sesekljamo na drobno. Maslo v kozici! (ne stekleni) topimo, dokler se ne začne peniti in nastanejo majhne rjave pikice, zadišati mora po lešnikih ali orehih, zlato rjave barve - to je lešnikovo maslo. Če ga segrevamo preveč, dobimo črno maslo. Meni prvič ni uspelo, pa verjetno v drugo tudi ne, dišalo mi je bolj po toastu, penilo se sicer je, barva pa je bila tudi bolj zlato rumena. Vrgla sem to maslo stran, ker sem v vročega vmešala mrzlo mleko in se je sesirilo. Zelo je pomemben vrstni red.

To naredimo najprej in pustimo maslo stati.

Cca. 5 minut mešamo jajca in sladkor, da dobimo penasto zmes. Količinsko 5-6 x več.

V maslo vmešamo med in mleko. Najbolje, da zraven mešamo, da se lepo razporedi, predvsem mleko. Med je boljše tekoči. Nato dodamo stepena jajca, pecilni prašek, moko in presejan kakav. Premešamo in dodamo nasekljano čokolado. Pokrijemo s prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 6 ur.

Pečico segrejemo na 210 stopinj, ventilator 190-180 stopinj. Raje manj. 3/4 napolnimo modelčke.

Sama sem pustila testo čez noč v hladilniku cca. 10 ur in je prišlo gosto, nič tekoče, tako da se je le s težavo polnilo modelčke. Sicer se masa v pečici stopi in poravna, samo ne enako kot če bi mi storili to predhodno.

Pečemo jih 9-10 minut in jih zvrnemo na rešetko z rebrasto stranjo navzdol ali pa na kuhinjski krpo. Pekač lahko namažemo s čopičem s stopljenim maslom ali pa tudi ne. Jaz ga nisem in se niso prijele.

Opombe

Magdalence so res mehke, mogoče malenkost preveč čokoladne, ali pa manjka tisti trik lešnikovega masla, saj se le ta uporablja za izboljšanje okusa. Poskusite, mogoče ga že znate ali pa vam rata ;)

Pazite le, da magdalenic ne zapečete preveč, saj dobijo grenak priokus.

Uspešnejši poskus Vam želim! ;)

Mnenja o receptu

Jaz sem opazila, da si pri svojem receptu za cupcakes napisala, da uporabljaš ta recept za čokoladne mufine. Zato me zanima koliko jih dobiš ven pri zgoraj napisani količini sestavin? :) / mlinčevka