mnenj na posebni strani

Kruh z orehi in sodo

polnozrnati kruh brez kvasa

Sestavine

200 g polnozrnate moke

275 g moke tip 500

1 žlička jedilne sode

1/2 žličke soli

125 g svetlo rjavega sladkorja

250 ml mleka

1 žlička pecilnega praška

50 g mlačno stopljenega masla

1 jajce, stepeno

75 g orehov - mletih

175 g sesekljanih datljev ali 1 pest bučnih semen (opcijsko)

Postopek

1. V večjo skledo presejemo obe vrsti moke, sodo, sol in sladkor. Mleko in pecilni prašek zmešamo v skodelici. Maslo, jajce, orehe in datlje/bučna semena skupaj dodamo k moki. Mešamo z mešalnikom za testo na 1 stopnji. Dodamo mleko, da dobimo mehko testo.

2. Testo damo na pomokano površino in na hitro rahlo zgnetemo, položimo v namaščen pekač (okrogel) in zarežemo križ.

3. Testo posujemo z malo moke in ga nemudoma damo peči na 220 stopinj (200 ventilator) za 25-30 minut. Kruh mora porjaveti in zveneti votlo, ko po njem potrkamo.

4. Na rešetki ga ohladimo, če želimo mehkejšo skorjo, ga zavijemo v svežo kuhinjsko krpo.

Opombe

Testo pride kar pacasto, površina na katerem gnetete, naj ne bo preveč posuta z moko, le toliko, da se vam ne prijema na prste.

Pekla sem ga 30 minut na 200 stopinjah, vendar ni bil pečen. Pekla sem potem še 3x po 5 minut, za pet minut sem ga postavila na rešetko, da se je spekla tudi sredica, saj se je vedno prijela na leseno palčko.

Po potrebi pecite dlje, če po 30 minutah ne bo pečen. Ne vem, ali je bila kriva tokrat moja pečica. Samo načeloma se ta kruh peče 50 minut.

V kruh sem dala bučna semena. Po prvem pokušanju rahlo diši po sladkem, tudi je malenkost sladek, vendar zelo posebnega okusa. Sladkost v kombinaciji s slanimi namazi, jedmi, sendvič itn. ne pride do izraza, zato se ne bati, da bi ga morali jesti le z nutelo, medom ali marmelado.

Vsekakor ni vsakdanji kruh, eksperimentirajte ;)

Mnenja o receptu

Po izkušjah prosim dodajte manj sladkorja, cca 20g! Ker sicer je preveč sladek! Lp Sara http://saramisolovka.blogspot.com / Misolovka