mnenj na posebni strani

Sladki koruzni cmočki s pistacijo (Rajbhog)

Sestavine

Sestavine:

7dl mleka

5 žlic sladkorja v prahu

9 dag naribane pistacije

11 zdrobljenih kardamonov

9 žlic limoninega soka

3kg kristalnega sladkorja

2.5 žlice koruznega zdroba, raztopljenega

v 70ml vode

4l mleka

Postopek

Delovni postopek:

Mleko in sladkor damo v posodo z debelim dnom, pustimo da zavre in kuhamo na malem ognju, dokler se količina ne zmanjša na polovico. Zmanjšamo temperaturo, dodamo pistacijo in kardamon ter kuhamo toliko časa, dokler se masa ne loči od stene posode.

Za kroglice segrejemo mleko, pustimo, da zavre in neprestano mešamo.

Zmanjšamo temperaturo in dodamo limonin sok, da se mleko sesiri, če se to ne zgodi, dodamo še dve žlici limoninega soka, odmaknemo z ognja in počakamo, da se ohladi.

Mešanico sira in sirotke izlijemo v tanko bombažno tkanino. Primemo vse štiri strani tkanine in 10 minut izpiramo pod tekočo vodo. Zavežemo vse kote tkanine in nekam obesimo za 20-45 minut, da se odcedi.

Medtem damo v posodo sladkor, počasi kuhamo in mešamo, dokler se sladkor ne raztopi. Tkanino in sir postavimo na čisto površino, ga drobimo, dokler ne postane mehak in gladek. Razdelimo na 8 delov, potem oblikujemo kroge s premerom 3cm in jih na sredini nadevamo z nadevom.

Ponovno segrejemo sladkorni sirup, pustimo, da zavre in damo v posodo kroglice, povišamo temperaturo in kuhamo okoli 20 minut, medtem dodamo koruzno moko s 50 ml vode, potem pa vsake 4 minute dolijemo 50ml vode, da se zadrži potrebna gostota mase. Paziti moramo, da vodo ne vlivamo na kroglice. Odmaknemo z ognja.

Kroglice naj se pred serviranjem namakajo vsaj 4 ure.