mnenj na posebni strani

Janssonova skušnjava po moje

krompir s sardelicami, pečen v pečici

Sestavine

8 krompirjev

2 veliki čebuli

2 kozarčka sardelic v olju (180 g)

3 dl smetane za kuhanje (15% maščobe)

1 dl naribanega parmezana (po receptu 1 dl drobtin)

Postopek

Olupljen krompir narežemo na tanke rezine (kot za pomfrit), ga operemo v hladni vodi in pustimo, da se dobro odcedi na kuhinjski brisači.

Čebulo narežemo na tanke kolobarje in jo prepražimo na malo maščobe, da postekleni. Narežemo sardelice na drobne koščke, pomešamo jih s čebulo.

V pomaščen pekač damo najprej krompir, nato sardelice s čebulo, zgornja plast naj bo krompir. Polijemo z 1,5 dl smetane in damo v prej segreto pečico na 225 stopinj. Pečemo približno 30 minut.

Pekač vzamemo iz pečice, ob robu pekača polijemo preostalo smetano, potresemo s parmezanom ali drobtinami in pečemo še približno 10 minut.

Opombe

Ta jed je zelo priljubljena za božič in veliko noč, ne manjka skoraj na nobeni praznični mizi, čeprav je enostavna in z malo sestavin.

Mnenja o receptu

Mi smo si danes privoščili to jed za kosilo in bilo je božansko! / ATNES

Meni je to najbolj nagravžna krompirjeva jed na svetu (pa imam rada krompir), je pa na Švedskem zelo popularna. / missan

missan, lahko bi se vzdržala pripombe. / rimljanka

to so slane sardele ali navadne? / bannanna

Po moje so slane ,no skoraj sigurno :) čeprav mi kombinacija riba- smetana ne sede najbolj, bom tole stvar pripravil za božično večerjo , ker me enostavno zanima. Po enem naključju moja družina postaja vse bolj povezana s Švedsko :) / hedonist

Švedi bi se križali, če bi vedeli, da se daje ponekod v to jed sardele. V pravo Janssonovo skušnjavo grejo zgolj in samo navadne vložene papaline, ki pa jih je pri nas težko najti. Če že moramo izbrati nadomestek za papaline probamo najti kakšno ribo s podobno blagim okusom, vsekakor pa ne posežemo po sardelah, saj so sardele tako slane, da popolnoma uničijo ravnotežje okusov v tej jedi. / variacoes