mnenj na posebni strani

Jabolčni zavitek

štrudelj iz domačega testa

Sestavine

Za testo:

1/2 dl vode

1/4 dl olja

ščepec soli

1 jajce

pribl. 280 g moke

Za nadev:

3 debela jabolka

1 žlica sladkorja

1/2 vrečke cimeta

1 jajce

1 dl kisle smetane

6 žlic sladkorja za posip po jabolkih

Postopek

V polovico moke ročno vmešamo razžvrkljano jajce, dodamo sol, mlačno vodo in olje. Vse sestavine dobro premešamo in postopoma dodajamo moko toliko časa, dokler se testo ne prijema več rok. Ne dodajamo veliko več moke, kot je zapisano, ker bo testo pretrdo. Naredimo hlebček in ga pokritega s prtičkom ali posodo pustimo počivati pol ure.

Jabolka naribamo, ostale sestavine dobro zmešamo skupaj. Testo razvaljamo po površini, ga premažemo z nadevom, ki ga bomo najlažje razmazali z žlico. Pustimo okoli 2 cm nenamazanega robu testa, da se bo lažje zavilo. Enakomerno porazporedimo naribana jabolka, ki jih posujemo s preostalim sladkorjem. Če imamo radi še bolj sladko, lahko dodamo več sladkorja. Nato testo zvijemo skupaj in ga na konceh stisnemo, da med peko vsebina ne steče ven.

Zavitek položimo v namazan pekač z oljem ali pa damo vanj peki papir. Pekač damo čisto zraven zavitka in ga polovico preložimo noter, potem pa še preostalega, da se testo ne strga.

Opombe

Po želji lahko dodate tudi rozine, ki jih prej namočite v rumu, ali namesto jabolk dodate borovnice, maline, kakšno drugo sadje, samo potem se naslov recepta spremeni:)

Mnenja o receptu

Meni je recept odličen / kolačica