mnenj na posebni strani

Brezglutenski kruh

primeren za bolnike s celiakijo - da bo v kuhinji spet zadišalo po svežem, domačem kruhu:)

Sestavine

25 g svežega kvasa

500 g brezglutenske moke (Schaer mix B)

4 dl mlačne vode

1 žlica olja

1 čajna žlička soli

1 čajna žlička sladkorja

malo margarine ali olja

Postopek

Priprava kvasa: v manjši posodici zdrobimo kvas, prilijemo 1 dl mlačne (ne prevroče!) vode in žličko sladkorja. Ko se kvas začne dvigovati, dodamo še pol žlice moke in pustimo nekaj minut, da se še malo dvigne.

V skledo stresemo moko. Na sredini naredimo jamico, v katero damo žličko soli, žlico olja in malo vode. Prilijemo vzhajan kvas, vseskozi mešamo in dodajamo preostalo vodo. Če se nam kruh prijema na prste, dodamo še malo moke. Ko se izoblikuje štručka, jo vzamemo ven iz posode, damo na pult ali pomokan prt (moka mora biti brezglutenska!) in še malo pregnetemo, da dobimo lepo štručko. Kruhek položimo v pekač, ki smo ga prej malo namazali z margarino (ali oljem) in posipali z moko. Pokrijemo ga s kuhinjsko krpo, položimo na toplo in pustimo, da vzhaja (cca. 3/4 ure). Preden ga damo v pečico (predhodno jo ogrejemo na 200 stopinj), ga zgoraj premažemo z razžvrkljanim jajcem. Da ne bi razpokal, z nožem zarežemo (ne pregloboko) tri črte po vrhu kruha.

Pečemo ga približno 1 uro pri temperaturi 180 stopinj.

Če se slučajno preveč zapeče, ga potem, ko ga vzamemo iz pečice, po vrhu čisto malo premažemo z vodo, da skorja ni pretrda.

Mnenja o receptu

Menda lahko nekatere vrste kvasa vsebujejo sledove glutena. Slišala sem, da je v redu sveži kvas Fala ali pa suhi dr. Oetker; a kdo kdo ve kaj več? / Nasja

V zadnji številki Celijakije so rezultati testiranj nekaterih kvasov. Testirani so bili: Suhi kvas Dr.Oetker, Suhi kvas Gorimpex,suhi kvas DI-GO, sveži kvas Merkator in sveži kvas Fala in so vsi O.K. / patka