mnenj na posebni strani

Lahka juha iz dagenj

primerna za slovesne priložnosti

Sestavine

8 do 10 dagenj, zmrznjenih

1 žlička olivnega olja

2 večja korenčka

1 por

6 do 7 dl ribje jušne osnove (lahko tudi piščančje)

pol žličke paradižnikove mezge

1 majhen strok česna

sol, poper po potrebi

malo nasekljanega peteršilja

Postopek

Korenček očistimo in narežemo na tanke kolobarčke. Poru odstranimo temno zelene dele, prerežemo na pol po dolžini in pod tekočo vodo operemo. Narežemo na 1/2 cm rezine.

V kozici segrejemo olje, dodamo korenček in por, malo posolimo in dušimo 2 do 3 minute. Dodamo nasekljan česen, pol žličke paradižnikove mezge in premešamo. Dolijemo juho (lahko tudi iz kocke) in kuhamo približno 5 minut. Dodamo zamrznjene dagnje in kuhamo še približno 5 minut. Po potrebi dosolimo, popramo in potresemo z malo nasekljanega peteršilja.

Opombe

Če imate jušno osnovo slano ali pa uporabljate jušno kocko, pazite na količino dodane soli. Korenček v juhi je še nekoliko hrustljav.

Mnenja o receptu

Čudovita slikica Vanja. Kje dobite take lepe školjke? Tako slastno deluje, da bi kar sliko pojedla! / anamarija1

:) Anamarija, tele školjke vedno kupim zmrznjene in vem, da jih prodajajo tudi v Evropi. Poglej v Italiji, ker vem, da si blizu. Po deklaraciji je poreklo iz Nove Zelandije. Res so odlične. / Vanja_v_ZDA

V Elecrercu jih imajo. Neka zelena sorta, fajn so za gratinirat ker imajo samo eno polovico lupine. / zzak1977

Fajn recept Vanja, spet imam sline v ustih. Evo, take juhce še nisem kuhal jo pa bom , garant. Juha ima vse kar potrebuje: je zelo lahka, je dekorativna in zagotovo silno slastna. Moji komplimenti. lp / hedonist