mnenj na posebni strani

Klasična bolonjska omaka

način priprave bolonjske omake, kot je bil zabeležen leta 1982 v Akademiji italijanske kuhinje

Sestavine

500 g mešanega mletega mesa

200 g slanine

3 velike čebule

1 velik korenček

1 steblo zelene

2 dl belega vina

žlica paradižnikovega koncentrata

mleko po potrebi

olivno olje

sol, poper

Postopek

Predpriprava:

sestavine postavimo na mizo, da se počasi ogrejejo na sobno temperaturo in najprej sesekljamo čebulo, steblo zelene in korenček. Slanino narežemo na kratke trakove. Koncentrat vmešamo v skodelico mlačne vode.

Priprava:

v veliki težki ponvi prepražimo čebulo na olivnem olju, da porumeni. Dodamo slanino in počakamo, da se tudi ta hrustljavo zapeče. Nato dodamo korenček in zeleno, da se naoljita in malce prepražita. Zmes lahko dušimo kakšno minuto ali dve, nato pa dodamo mleto meso in ga popečemo z vseh strani, tako da meso neprestano premikamo v ponvi. Ko se zapeče, postopoma vmešamo še belo vino (osebno uporabljam Sivi pinot, lahko pa praktično karkoli) in počakamo, da se pokuha. Vmešamo še koncentrat in zmanjšamo temperaturo na minimum.

Ko je omaka relativno suha, jo zalijemo s kozarcem mleka, premešamo in pokrijemo. Tako bi se morala omaka dušiti vsaj pol ure, raje pa skoraj celo uro. Občasno moramo seveda omako premešati ter dodajati mleko po občutku. Ko dobimo dovolj gosto omako, dodamo še sol in poper po okusu.

Tako pripravljeno omako lahko serviramo zraven kakršnihkoli testenin ali njokov. Lahko pa jo uporabite kot osnovo za lasagno oziroma musako.

Mnenja o receptu

Kakšna slanina - panceta ali pečena slanina (hamburger)? / karlinka