mnenj na posebni strani

Mrzla potica

mrzla potica, ki je ne moreš prehladiti

Sestavine

Za testo:

60 dag bele moke

4 rumenjaki + 1 jajce za premaz potice

7 dag sladkorja

1 žlička soli

14 dag masla ali margarine

3 dl mleka

5 dag kvasa

3 žlice ruma

limonina lupina

Za nadev:

14 dag sladkorja

3 vanilini sladkorji

50 dag zmletih orehov

4 beljaki

3 žlice ruma

20 dag rozin, namočenih za vsaj 3 ure v rum

2 dl mleka

limonina lupina

Postopek

Potek dela pri testu:

v toplo (1 dl) mleko dodamo žlico sladkorja, žličko moke in zdrobljen kvas, skupaj zmešamo z žlico, da se vse stopi in pustimo, da vzhaja. Lahko pokrijemo s krožničkom, da bo kvas hitreje vzhajal, ni pa nujno.

Urno se zasukamo po kuhinji in v drugo skledo damo sol, rumenjake, maslo (ki mora biti mehko, se pravi, da ga damo predčasno iz hladilnika, da se segreje na sobni temperaturi), sladkor in preostalo mleko. Te sestavine zmešamo s kuhalnico ali z roko, da nastane zmes. Postopoma dodajamo moko in na koncu vzhajan kvas. Vse skupaj mešamo s kuhalnico, ko se ne da več, uporabimo roke in pregnetemo maso, da nastane hlebček, ki se ne prijema na roke. Če se še vedno, dodamo malo moke, ampak ne pretiravamo, ker bo drugače testo trdo in neprimerno za potico. Dodamo največ še dve žlici moke, ne več!

Ko obdelamo hlebček, ga damo v isto posodo in ga pokrijemo s prtičkom.

Potek dela pri nadevu:

medtem beljake penasto vmešamo z mešalnikom, da nastane sneg. Mleko za nadev zavremo in ga polijemo po zmletih orehih, da ne peče zgaga (baje pomaga ). Maso premešamo z roko in dodamo ostale sestavine, nazadnje pa s kuhalnico ali roko vmešamo še sneg.

Vzamemo hlebček in ga zvaljamo na 3-4 mm na debelo. Vzamemo model, ga po vseh kotičkih, tudi tistih, ki mislimo, da ne obstajajo, namažemo z maslom. Testo namažemo z nadevom, zvijemo in damo v model. Testo skušamo zviti tako, da ni preveč ohlapno zvito. Model pokrijemo s prtičkom in naj vzhaja 3-4 ure. Ko je vzhajano malo čez vrhnji rob modela, jo premažemo z razžvrkljanim jajcem, na večih koncih prebodemo z iglo, da gre zrak ven in jo damo peči v že segreto pečico na 200 stopinj. Pečemo 1 uro. Po pol ure pečico odpremo in model pokrijemo z enim slojem časopisnega papirja, da se ne zasmodi. Pečemo še 20 minut na 170 stopinjah.

Model vzamemo iz pečice in potico previdno skušamo zvrniti iz modela, spredaj jo pridržimo z drugo roko, da vse skupaj ne pade ven. Če je potica pečena, bo lepo odstopila od modela. Če še ni pečena, jo damo še za 10 minut peči.

Pečeno potico pokrijemo s prtičem, da se kar v modelu ohladi.

Mnenja o receptu

Zakaj naslov "mrzla potica"? / elaphus

S časopisom? Fuj! / ajmar

Mrzla, ker se ne more prehladiti, pa ni tako delikatna priprava. Jah, lahko tudi brez časopisa, samo potem tvegate, da se zasmodi zgornja plast... Po želji... Jaz sem samo napisala recept, ki mi vedno uspe, lahko pa naredite po svoje. / zes5ana

Pokrijte z belim papirjem. Res pa so včasih naše mame pokrivale potico s časopisom. In to malo vlažnim, tako, da so ga poškropile z vodo. Meni je tudi bolj všeč s čistim papirjem kot časopisnim. Drugače se mi zdi pa v redu recept. Žal je nisem delala, tako da je ne morem oceniti. / naor

No, jaz namesto časopisa ali drugega papirja že dolgo uporablja aluminijasto folijo! / teta torta

Lahko pokrijete tudi s peki papirjem... Bo tudi vredu. / zes5ana

Jaz rozin običajno ne dam,rum in limonino lupin o pa. / naor