mnenj na posebni strani

Sadna šarlota

sadje, čokolada in pomarančna krema

Sestavine

Biskvit:

4 jajca

12 dag sladkorja

1 vanilin sladkor

10 dag moke

Čokoladna krema:

150 g čokolade

50 g sladke smetane

1 jajce

Pomarančna krema:

6 lističev želatine

1 zavitek želatine fix

0,3 l svežega pomarančnega soka (približno 4 pomaranče)

3 jajca

2 rumenjaka

10 dag sladkorja

0,45 l stepene sladke smetane

200 g jagod (lahko tudi iz kompota)

2 banani

2 rebri čokolade

2 pomaranči

nastrgana lupina dveh pomaranč

cca. 2 dl soka za navlažitev rulade

Okrasitev:

po želji (smetana, čokoladni obliv, tičina masa...)

Postopek

Najprej naredimo kremo za rulado (čokoladna krema):

čokolado nalomimo, dolijemo smetano in stopimo nad soparo. Med mešanjem počasi dodajamo stepeno jajce. Ko je tekstura enakomerna, odstavimo in ohladimo.

Biskvit:

jajca penasto stepemo s sladkorjem in vanilinim sladkorjem. Počasi dodamo moko. Pečemo v pekaču od pečice na 180 stopinjah, dokler robovi ne dobijo lepe barve. Vzamemo iz pečice in hladimo 5-10 minut, nato pa premažemo s čokoladno kremo in zvijemo v rulado. Damo v hladilnik.

Pomarančna krema:

lističe želatine namočimo v vodo. Jajca in rumenjake penasto stepemo s sladkorjem. Ožamemo pomaranče in sok počasi prilijemo k jajčni kremi. Nad soparo kuhamo ob stalnem mešanju, dokler ni krema tako gosta kot puding (do vretja + cca. 5 minut). Odstavimo in počasi vmešamo nabreknjeno želatino. Mešamo, dokler se ne razpusti. Ohladimo. Stepemo smetano. Narežemo jagode na vsaj 4 koščke. Pomaranči operemo v vroči vodi, jima nastrgamo lupino, ki jo shranimo in ju narežemo na čim manjše koščke. Če bodo preveliki, boste imeli težave z rezanjem šarlote. Banane bomo narezali tik preden jih vmešamo, da ne potemnijo.

Obložimo skledo, v kateri bo šarlota s folijo za živila. Rulado narežemo na rezine široke cca. 1 cm in obložimo skledo s koščki. S pomočjo čopiča s sokom navlažimo rulado. Ko se pomarančna krema ohladi, vmešamo v smetano zavitek želatine fix in počasi dodajamo pomarančno kremo. V drugo posodo stresemo jagode in dodamo približno tretjino kreme. Vlijemo v pripravljeno posodo za šarloto. Narežemo čokolado na čim manjše koščke in banane na koščke cca. 1 x 1 cm. Dodamo jim tretjino kreme in vlijemo v posodo za šarloto. V preostanek kreme dodamo koščke pomaranče in nastrgano lupino. Premešamo in vlijemo v posodo. Prekrijemo s folijo za živila in damo v hladilnik za nekaj ur, najbolje čez noč.

Stresemo iz posode na krožnik ali pladenj in odstranimo folijo. Premažemo še s preostankom soka ali z vročo marmelado. Po želji prelijemo s čokolado, premažemo s smetano ali okrasimo s tičino maso.

Mnenja o receptu

Nekaj slik postopka na: http://ajrina.blogspot.si/?p=333 / Leyla_

izgleda božansko / MancaS

Tudi dobra je :) Nažalost mi notranjosti ni uspelo slikati, bom naslednjič. / Leyla_

Danes preizkusila. Verjetno sem dala preveč sadja, ker se nisem striktno držala sestavin, je pa res sočna in super okusa. Malce sem jo sicer modificirala, nisem delala čokoladne kreme za rolado, ampak sem jo premazala kar z marmelado. Krema z jajci se mi pri segrevanju ni zgostila, pa je potem vseeno nekako uspelo. Super je, bom recept zagotovo še uporabila. Dodajam tudi slikco :). / minajst

minajst, hvala za sliko! Čudovito ti je uspelo! / Leyla_