mnenj na posebni strani

Čokoladni kanelon s pomarančnim mascarponejem

hrustljava čokolada z aromatično mascarponejevo pomarančno kremo

Sestavine

200 g temne čokolade (vsaj 50% kakavovih delcev)

250 g mascarponeja

1 srednje velika pomaranča

1 ravna jušna žlica sladkorja v prahu

čajna žlica finega jedilnega škroba

bela čokolada (za okras)

približno 1 dl pomarančnega likerja (za okras)

Postopek

Iz peki papirja izrežemo 2 kvadrata, vsak s stranico dolgo 10 cm. Vsak kos peki papirja zvijemo v cev (v tem receptu je premer 3 cm). Na zunanji strani peki papir zalepimo z lepilnim trakom.

Temno čokolado nalomimo na koščke in jo nad vodno kopeljo ali v mikrovalovni pečici stopimo. Počakamo, da se nekoliko ohladi (mora biti še vedno gladko tekoča). Obe cevi iz peki papirja postavimo pokonci na ravno podlago in s pomočjo lijaka vanje vlijemo stopljeno čokolado (cevi napolnimo približno do višine pol centimetra do vrha). Počakamo približno dve minuti, kar bo zadostovalo, da se čokolada tik ob peki papirju nekoliko strdi in vsako papirnato cev previdno dvignemo ter podržimo v zraku toliko, da odvečna čokolada odteče. Papirnato cev, čigar notranjost je zdaj obložena s čokolado, postavimo pokonci v hladilnik, da se čokolada do konca strdi. Ko je čokolada strjena, previdno odstranimo peki papir.

Iz pomaranče stisnemo sok in ga precedimo. V skledi temeljito pomešamo mascarpone, sladkor v prahu in pomarančin sok, da dobimo gladko kremo. Kremo prestavimo v dresirno vrečko in z njo previdno napolnimo čokoladna kanelona.

Belo čokolado stopimo nad vodno kopeljo ali v mikrovalovni pečici in z majhno papirnato dresirno vrečko obrizgamo čokoladna kanelona.

V majhno ponvico damo pomarančni liker in jedilni škrob, premešamo, da se jedilni škrob enakomerno razporedi po likerju (da ne bo grudic) in na nizki temperaturi segrevamo, da se škrob raztopi. Po potrebi (če je mešanica pregosta) dodamo še pomarančni liker in mešamo, dokler ne dosežemo konsistenco gostljatega sirupa.

Okrasimo z nekaj kapljicami sirupa iz pomarančnega likerja.

Serviramo dobro ohlajeno.

Opombe

Debelina čokoladnega kanelona bo odvisna od tega, koliko ohladimo čokolado, preden z njo napolnimo papirnate cevi. Če je čokolada višje temperature, bo kanelon tanjši in obratno.

Mnenja o receptu

Tole je pa super! Mislim, da imam rešen problem z desertom za božično večerjo. Malo me sicer skrbi izdelava tulcev, ampak bom že jutri malo povadila. / Lisa

zgleda fenomenalno, samo mene malo skrbi ta izdelava tulcev... / katka lopatka

Sarabande, mislim, da ne bi vi rabili obiskovati kuharskih tečajev, ampak kakšnega voditi:) / Jelenckova

res dobro zgleda. :) / Katarina K

woow zelo lepo... / katti

pozdravljene! recept mi je zelo všeč,bomo provali. Samo pri tulcih priporočam uporabo foto folije,ki se jo kupi v knigarni,je trša in je malo lažje( se ne upogiba). Lahko se jo samo premaže malo debelejše in se hitro zvije v tulec. Poskusite! / danijela leban

Tole zgleda super :) / korenckova

Sarabande, kapo dol! / ibiza

Uau, dobra ideja, dobro opisano. Sicer sem že mislila, da gre za, že dolgo iskani recept za čokoladne rolce, ampak tudi to je več, kot dobro. lp, / vanjatajnsek

Fenomenalna slikica! :) / Jannaa