mnenj na posebni strani

Zimska marmelada

jabolka, muškatna buča, kaki, korenje, pomaranča, limona

Sestavine

5 velikih jabolk

30 dag muškatne buče

30 dag korenja

2 kakija

dve limoni

4 pomaranče

sladkor po okusu

dišave poljubno (cimet, klinčki)

1 vrečka praška za želiranje marmelad

Postopek

Jabolka olupimo in zrežemo na krhlje. Prelijemo s sokom dveh limon, dolijemo malo vode in pokrito dušimo do mehkega. S paličnim mešalnikom pretlačimo v kašo.

V drugo posodo pripravimo korenje, zrezano na kolobarčke, dodamo na koščke zrezano bučo in sok pomaranč. Pokrito dušimo do mehkega, na koncu dodamo še kaki. S paličnim mešalnikom pretlačimo.

Obe masi združimo v eno posodo, vsujemo toliko sladkorja, kot želimo (jaz sem dala na eno kilo mase pol kg sladkorja), po želji dodamo dišave (jaz jih nisem) in kuhamo. V nadaljnjem postopku primešamo še želirno sredstvo po navodilu iz vrečke in vročo marmelado spravimo v kozarce.

Opombe

Količino vsake sestavine lahko priredimo glede na razpoložljivost ali okus.

Recept pride prav, kadar smo zamudili jesenski čas za pripravo marmelad, saj so vse od naštetih sestavin tudi pozimi na voljo.

Mnenja o receptu

Odlična marmelada! Namenjena je bila za božična darilca, pa kaže, da ta runda božiča ne bo dočakala. Pri naslednji bom samo malo zmanjšala količino sladkorja, tokrat sem dodala pol kg sladkorja na kg sadja, pa se mi zdi malo presladka. / Vanilija