mnenj na posebni strani

Medena hiška

mala hiška iz medenega testa za velike in male otroke

Sestavine

Testo:

1/2 kg moke

4-5 žlic medu

pribl. 1,5 dl vode

žlička sode bikarbone (ali vinskega kamna)

2 rumenjaka

2 žlici olja

mešanica začimb za medenjake (cimet, nageljnove žbice, ingver, piment, ...)

Beljakov led:

2 beljaka

30-40 dag sladkorja v prahu

po želji malo cimeta ali limoninega soka

Za okrasitev:

pisani bonbončki

pisane mrvice

oreščki

Postopek

V topli vodi previdno raztopimo med. V posodo presejemo moko s sodo bikarbono, dodamo rumenjaka, olje, začimbe (pol vrečke mešanice-pribl. 14 g ali po okusu) in počasi dodajamo vodo z medom. Vse dobro pregnetemo. Vode dodamo toliko, da dobimo voljno mehko testo, ne sme biti presuho, pa tudi lepiti na posodo se ne sme. Testo damo za nekaj časa v hladilnik, da se ohladi in umiri.

Testo razvaljamo 1/2 cm debelo in izrežemo stranice in streho hiške. Vsaj za stranice je fino, da so debelejše, ker potem lepše stojijo. Izrežemo malo širše (pribl. 1/2 cm po vseh stranicah) nato pa, ko je pečeno, še enkrat obrežemo na prave velikosti, da dobimo lepe in ravne robove, ki omogočajo lažje lepljenje. Iz ostanka testa razvaljamo in spečemo podlogo za hiško, ki je lahko malo tanjša. Pečemo 20-25 minut pri 160 stopinjah. Pazimo, da ne zapečemo preveč, da medenjaki niso trdi. Pečeno testo še enkrat obrežemo in ohladimo.

Okvirne mere za hiško (lahko naredimo čisto po lastni zamisli):

(model si narišemo na papir in ga izrežemo)

stranice: dolžina 14 cm, višina 7 cm (2x)

streha: dolžina 14 cm, višina 5,5 cm (2x)

sprednji in zadnji del: širina 7 cm, višina 11,5 cm (2x)

(V bistvu gledamo tako, da se dolžina stranice in strehe ujemata, višina stranice mora biti enaka višini sprednjega/zadnjega dela pri robu, višina strehe pa dolžini naklona pri sprednjem/zadnjem delu).

Iz pečene prednje stranice izrežemo še vrata, stranskih pa okna. Hiško zlepimo na podlogo z beljakovim ledom, obrezke pa porabimo za ograjo, oknice, dimnik, ...

Najprej na podlago nalepimo stranice, ko se vse skupaj malo strdi, previdno nalepimo še streho. Špranje na robovih zadelamo z beljakovim ledom. Iz obrezkov izdelamo oknice, vrata, dimnik, ograjo, ... Na koncu hiško še okrasimo z bonbončki, streho tanko premažemo z beljakovim ledom in posujemo z mrvicami ali narezanimi oreščki, ...

Pustimo še toliko časa, da se led popolnoma strdi.

Beljakov led:

trdo stepemo dva beljaka in dodamo toliko sladkorja v prahu, da dobimo gosto, lepljivo zmes. Sladkorja mora biti res veliko, da lahko hiško potem hitro in dobro zlepimo. Po želji dodamo še malo cimeta ali limoninega soka.

Ker nam ponavadi beljakovega ledu še precej ostane, lahko iz njega spečemo vetrce. V kupčkih ga razporedimo na peki papir na pladnju in počasi spečemo pri 50 stopinjah, da se "posušijo" in postanejo hrustljavi.

Opombe

V samo medeno testo ne dodajam kristalnega sladkorja (zato je samo malo manj sladko), saj je potem dovolj sladkorja v beljakovem ledu in "okraskih".