mnenj na posebni strani

Keksi za avtomat

recept za testo, ki se lepo prime na pekač

Sestavine

300 g polnozrnate moke ali bele

180 g margarine

100 g kokosove moke ali mletih oreščkov

2 jajci

2 dl mleka

1/2 zavitka pecilnega praška

2 zavitka vanilinega sladkorja

1 zavitek rumovega sladkorja ali 20 ml ruma

100-150 g sladkorja/po želji

100 g črne čokolade

limonina lupinica ali sok limone

Postopek

300 g moke damo v veliko posodo. Dodamo pecilni prašek, kokosovo moko in premešamo. Namesto kokosove moke lahko dodamo oreščke npr: mlete lešnike, mandlje, orehova jedrca.

V drugi posodi penasto vmešamo margarino, limonin sok, 2 celi jajci, sladkor, rum, vanilin sladkor. Ko vse penasto zmešamo, dodamo k moki in dobro premešamo s kuhalnico ali pregnetemo z rokami. Med gnetenjem dodamo mleko. Nastati mora gladka masa, ki odstopa od posode. Nato gre v hladilnik za 10-15 minut. Pripravimo avtomat za kekse in na pekač nabrizgamo piškote. Pečemo na 200 stopinj 10-15 minut.

Ko se ohladijo, jih lahko okrasimo s sladkorjem v prahu ali raztopimo čokolado nad paro in jih pomočimo v čokolado ali prelijemo in na koncu okrasimo še z mletimi oreščki ali kokosovo moko.

Opombe

Najpreje naj povem, da zelo slabo vidim in večinoma delam z mericami. Ta recept sem si danes namislil in poizkusil. Boljšega recepta še nisem imel za avtomat.

Jaz uporabljam kovinski avtomat in nastavim za polovično stiskanje. Pri tem testu lahko uporabljate tudi plastične avtomate. Jaz sem pekel piškote s pomočjo vetrnice. Pa uporabil sem manj sladkorja, ker ne maram preveč sladko.