mnenj na posebni strani

Okraski za torto (čokoladni)

doma narejeni okraski iz bele ali temne čokolade

Sestavine

20 dag kuverture iz temne ali bele čokolade

olje (cca. 0,5 dl)

alu folija

Potrebujemo še:

poljubni majhni modelčki za kekse

plastična lopatka kot pomoč za praznenje modelčkov

oster nož

Postopek

Pripravitmo ravno desko take velikosti, da bo šla v hladilnik in jo ovijemo v alu folijo.

Kuverturo raztopimo skupaj z oljem bodisi nad vrelo vodo ali v mikrovalovki (pri mikrovalovki skrbno sproti kontroliramo in mešamo čokolado ter pazimo, da se nam ne sesiri).

Primerno ohladimo, da masa ne bo preveč tekoča, potem pa preko cedila polijemo čokolado enakomerno po alu foliji, da dobimo debelino cca. 1-2 milimetra. Damo v hladilnik in pustimo cca. 25 minut, da se čokolada na tričetrt strdi (čas lahko variira glede na temperaturo v vašem hladilniku). Vzamemo iz hladilnika in z modelčki za kekse izrezujemo figurice po želji. Da gredo lažje iz modelčkov, si pomagamo s plastično zaobljeno lopatko (dobite v trgovinah s priborom za umetnike za oblikovanje iz plastelina), ali pa sproti s prstom privzdigujemo alu folijo in si pomagamo z nožem. Čokoladne obrezke z nožem sproti odstranjujemo s folije in jih damo nazaj v posodo za kasnejšo uporabo.

Okraske predenemo na drugo ravno čisto podlago in jih damo nazaj v hladilnik, da se do konca strdijo. Hranimo v hladilniku, vse dokler jih ne potrebujemo za okraševanje torte.

Mnenja o receptu

Zakaj pa maso precedimo? Jaz sem iz čokolade izdelala na ta način s kupljenimi modelčki številke. Fajn zadeva, okusna, lepa in še za pojest dobra. / anka

Precedim zato, da ne ostanejo kake grudice čokolade. / Sweetie

Jst sm jih tudi enkrat delala na tak način in sem skoraj izgubila živce, ker se nič ni želelo odlepit od folije. In potem je to tako zgledalo, da sem dala v hladilnik se je strdilo, ko sem dala vn iz hladilnika so se začele topit in ni bilo variante, da bi jih lahko odstranila. Bom probala še po tem drugem receptu, ko jih delaš z medom. =) / anky

s peki papirja gre brez problema dol ;) / tinnna