mnenj na posebni strani

Grške polnjene paprike in paradižniki - yemista

zelenjavna grška jed s paradižnikovo omako

Sestavine

6 do 8 večjih paradižnikov

6 manjših paprik bolj okrogle oblike, primerne za polnjenje

2 konzervi po 400 g pelatov (ali ena 800 g)

2 polni skodelici navadnega riža (400+ g)

3 čebule (vsaj 1 čebula mora biti, če kdo ne mara veliko čebule)

4 srednje veliki krompirji (po želji, za prilogo)

olivno olje

žlica rjavega trsnega (demerara) sladkorja

sol

poper

3 velike žlice mešanice grških začimb za polnjene paprike in paradižnik

Sestavine mešanice začimb:

klasasta meta (Mentha spicata ali spearmint)

peteršilj

malo koprca

klasasta meta in peteršilj sta nujno potrebni začimbi, brez koprca se da živeti, je pa fino, da je zraven

Postopek

Najprej si pripravimo paradižnike, riž in narežemo čebulo.

Riž umijemo in ga dobro odcedimo. Nato previdno odrežemo vrhe paradižnikov. Če so na paradižniku še peclji, jih ne odstranimo zaradi vizualnega efekta jedi. Z nožem previdno ločimo meso od stene paradižnika (ne pretiravamo s čim tanjšo steno) in notranji del razrežemo v karo vzorcu. Pri tem pazimo, da ne poškodujemo stene in dna paradižnika. Z žlico odstranimo vso meso iz paradižnika, ga shranimo in po potrebi še čim bolj drobno narežemo. Ko imamo pripravljene paradižnike, odpremo konzervo pelatov in z nožem sesekljamo pelate v konzervi.

Meso iz paradižnikov in sesekljane pelate damo v eno posodo in v to vmešamo 1 žlico trsnega sladkorja.

V lonec srednje velikosti na olivnem olju zarumenimo čebulo. Vstavimo riž in malenkost prepražimo. Zalijemo s približno 2/3 prej pripravljene paradižnikove omake. Preostalo tretjino malo solimo. Riž solimo, popramo, dodamo še mešanico grških začimb in kuhamo riž do polovice (okoli 12 minut). Pozor, potrebno je večkratno mešanje, da se ne prismodi.

Medtem, ko se kuha riž, izdolbemo še paprike in vklopimo pečico na 180 stopinj.

Ko je riž na pol kuhan (nastane precej gosta masa), napolnimo paradižnike in paprike. Vsak paradižnik in papriko napolnimo le do dobre tri četrtine, saj se riž kasneje še malo napne. Če imamo preveč riževe mase, bolj napolnimo paprike, saj paradižnik rad poči. Ob polnjenju mase ne tlačimo preveč v paradižnik ali papriko, da ne poči.

V pekač damo nekaj olivnega olja, vanj zložimo polnjene paprike in paradižnike in po njih ter v vmesne prostore vlijemo preostalo tretjino paradižnikove omake. V vmesne prostore lahko tudi dodamo na krhlje narezan krompir, če ga želimo imeti kot prilogo. Vse skupaj damo v pečico, segreto na 180 stopinj in pečemo uro in pol.

Opombe

S soljo ne pretiravamo. To je sveža jed, ki izgubi del svojega čara, če jo preveč solimo, kot smo Slovenci pač navajeni. Na splošno so tradicionalne grške jedi precej manj slane, kot smo Slovenci navajeni.

Doma kuham to za dve osebi in za dva dni. Čeprav je že takoj zelo dobro, je naslednji dan še boljše.

Mnenja o receptu

Super zgleda bom ko bo sezona paradižnikov in paprike probala narediti zraven pa bom kaj z mesom naredila ker pri nas brez mesa nic ne gre. / sarica85

Jaz sem naredila podobno, sem pa dodala puranje mleto meso in bilo je super :D / Vegica

Ali ni malo preveč da pečemo uro in pol...ponavadi pečem največ pol ure, pa so paradižniki mehki.? / nikkyca

Tole sem jedla letos na Kefaloniji in mi je bilo fenomenalno. Zato sem morala seveda takoj preizkusiti recept, čeprav ni sezona paradižnikov. Polnila sem samo paprike, za nadev pa uporabila paradižnike s tržnice. Rezultat: zelo dobro in za prvič dober približek originalnemu okusu. Nekaj začetniških težav: kljub temu, da sem pekla uro in pol, paprike niso bile zmehčane, temveč še vedno malo trde (deloma to pripisujem pekaču), pa tudi nadev ni bil tako bogatega okusa (to pa gre na račun dejstva, da ni sezona paradižnikov, ker so bili tisti, ki sem jih uporabila glede na letni čas precej vodeni). Sicer je pa to to, bistven okus da meta, ki vnese značilno svežino, ko bo pa sezona rdečih, zrelih in počenih paradižnikov z vrta, bo pa bistveno bolje. Dajem petico. / Košuta

Naredila danes. V maso dodala parmezan. Res dobro. Pečeno je bilo v 50 minutah (ventilacijska peč, najprej 20 minut na 250 stopinj, nato dalje 200). / tjas