mnenj na posebni strani

Ajdov palačinjak

protikandidna in brezglutenska trdnjava (ali pa vsaj bunker)

Sestavine

100 g ajdove moke

jajce

žlica ekstra deviškega olivnega olja

skodelica mleka

ščepec soli

Nadev:

a) za »pritličje« palačinjaka:

2 jušni žlici navadnega jogurta

kisla smetana (odmerek po potrebi)

čajna žlička mletega ingverja

2 stroka česna

polovica velike čebule ali kar celo, če je manjša

razrezan list zelene solate

b) za »1. nadstropje« palačinjaka:

konzerva tunine a la »Rio Mare«

konzerva kuhane zelenjave, kot je npr. »Mediteranska solata kuhana v sopari«

Postopek

Sestavine zmešamo z metlico ali z mešalnikom in nato pustimo mešanico počivat vsaj za 15 minut. Palačinke spečemo v plitvi teflonski ponvi (z obsegom pribl. 23 cm). »Teflonko« prej segrejemo in vanjo vlijemo par kapljic ekstra deviškega olivnega olja, nato ga ne dodajamo več. Ko je ponev segreta, zmanjšamo ogenj vsaj za polovico, da se palačinke počasi pečejo, medtem pa pripravimo nadev.

Dvema strokoma česna in v kose narezani čebuli dodamo žlico ali dve navadnega jogurta (za okus – toliko, da prelijemo česen in čebulo) in čajno žličko mletega ingverja, kislo smetano pa dodajamo med mešanjem tako, da dobimo želeno gostoto nadeva, ki ga pomažemo po celotni površini prve palačinke. Po nadevu potresemo malo sveže narezane zelene solate in ko bo nared druga palačinka, jo preprosto položimo čez prvo in s tem dobimo novo delovno površino...

Najprej stresemo tunino na krožnik in jo z vilico premečkamo, potem jo nanesemo na drugo palačinko in dodamo še kuhano zelenjavo s konzerve, potem pokrijemo še ta nadev s tretjo palačinko in enonadstropni palačinjak bo nared za uživanje.

Opombe

Če ste vešči kuhanja in peke, vam vse skupaj ne bo vzelo veliko časa, kake pol ure bi rekel. Jed je pripravljena tako, da jo lahko uvrstimo v brezglutensko dieto in v dieto proti kandidiazni zakisanosti telesa, saj med drugim vsebuje neobdelano čebulo in česen, ki sta med najboljšimi sredstvi za uničevanje kandide. To drži kot pribito vsaj za »pritličje« palačinjaka, za konzervanse v »1. nadstropju« pa ne trdim, da so brez glutena, zatorej raje uporabite zelenjavo domačega proizvoda, ki nima konzervansov, ali pa se spomnite česa drugega, lahko pa seveda uporabite nadev iz česna in čebule še v »1. nadstropju«.

Nadstropij je seveda lahko več, ne priporočam pa nekakšne stolpnice, ki se bo zaradi nežnih nadevov in neizpodbitnih zakonov fizike (predvsem gravitacijskega) morala sesesti v packarijo.