mnenj na posebni strani

Zelenjavna čira-čara

zelenjava uporabna za več priložnosti

Sestavine

1 srednje velika čebula

1 kg korenja

2 babura papriki

2 temno zeleni papriki

2 rdeči papriki

4 srednje velike bučke cukini

1 velik melancan ali 2 srednje velika

10 strokov česna

sol ali vegeta

sladkor

poper

rdeča mleta paprika - sladka

pasiran paradižnik v tetrapaku

ocvrta posušena čebula-kupljena

olje

Postopek

Najprej olupimo in drobno narežemo čebulo. Nato olupimo in stisnemo česen, umijemo vso zelenjavo in jo po potrebi olupimo in narežemo na koščke. Pri cukinih in melancanah skorjo pustimo in jih ne solimo, da bi spustili vodo. V večji posodi, v kateri se hrana ne prijema, na poljubnem olju podušimo čebulo, dodamo narezano korenje in dušimo. Vmes mešamo. Dodamo na kocke narezano papriko in dušimo naprej. Nato dodamo bučke in po par minutah še melancane. Premešamo in počakamo, da ti spustijo vodo in nato dušimo. Vmes dodamo česen. Nenehno pazimo, kakšen je nivo vode in jo po potrebi dolivamo. Ko že skoraj vsa voda izhlapi, dodamo jedilno žlico mlete sladke paprike, sol ali Vegeto in poper ter dobro premešamo. Nikakor ne dodajamo jušne kocke. Ko tekočine ni več, prilijemo vodo, da se jed zgosti in nato dodamo 750 ml do 1 liter - po okusu - paradižnikovega pireja iz tetrapaka in dodamo sladkor po okusu. Počasi dušimo in nenehoma preverjamo ali se prijemlje ali ne. Po potrebi dolivamo vodo. Po eni uri bi morala biti to zelo kompaktna zelenjavna omaka. Nato dodamo 2 do 3 jedilne žlice ocvrte sušene čebule in mešamo nepretrgoma 10 minut. Če je potrebno, dolivamo vodo, ampak ne preveč. Vse mora biti zelo kompaktno. Na koncu preverimo slanost in po potrebi dosolimo, popramo, dosladkamo. Odstavimo z ognja in prelijemo v kako posodo, kjer se bo hitreje ohladilo.

Opombe

To omako lahko jeste toplo kot prilogo k rižu in zrezku na naravni način, lahko jo ohladite in ponudite k mesu na žaru, lahko jo uporabite za testenine, namaze. Pravzaprav se poda skoraj k vsemu. To je samo osnovni, moj način. Seveda lahko dodajate vso zelenjavo po vašem okusu in pa seveda tudi začimbe. Dober tek.

Mnenja o receptu

Omakca ni slaba sodeč po receptu me pa zanima, kako jo shranimo , kje, kako dolgo lahko čaka. Če nekaj poveš okrog tega . Hvala. lp / hedonist

Hvala, bil si izčrpen. Ko bom skuhal sporočim kako bo izpadlo. LP / hedonist