mnenj na posebni strani

Ajdov močnik z jurčki

močnata jed iz ajdove moke in jurčkov

Sestavine

200 g ajdove moke

2 jajci

1 čebula

2 stroka česna

250 g jurčkov

maslo, olivno olje

sol

poper

lovor, majaron, peteršilj

Postopek

V ajdovo moko vlijemo razmešani osoljeni jajci. "Usukamo" močnik. V začetku z vilico, nato pa z roko naredimo drobne svaljke in po potrebi dodajamo moko, dokler se zmes ne lepi več.

Na žlički masla in olivnega olja popražimo čebulo, česen in oprane narezane jurčke. Solimo in popramo.

V drugi posodi na maslu prepražimo pol usukanega močnika, zalijemo z vrelo vodo in dodamo ostalo polovico. Dodamo lovor. Kuhamo 15 minut.

Zmešamo z jurčki, dodamo majaron in kuhamo še 5 minut. Na koncu posujemo s peteršiljem.

Opombe

Jaz dodajam močniku vodo postopoma, če se vam zgodi, da naenkrat postane preredko, vmešam razžvrkljano jajce, temu potem moji pravijo "močnikova pržganka".

Če ste ljubitelji smetane, le pogumno. Na koncu lahko dodate kislo ali sladko.

Mnenja o receptu

Meni ta zadeva, citiram: ..."Usukamo" močnik. V začetku z vilico, nato pa z roko naredimo drobne svaljke in po potrebi dodajamo moko, dokler se zmes ne lepi več".... sploh ni jasna.Slisala sem ze izraz " usukan", ne morem pa si predstavljati, kako se to dela. Sicer imam pa zelo rada vse, kar je iz ajdove moke in bom tole(ceprav po svoje, kot navaden mocnik) zagotovo naredila.Lp / lucka52

Vlij umešani jajci v moko, tako, da ju čimbolj razporediš po moki, nato z vilicami razmešaj, kolikor se da, potem pa dajaj po nekja zmesi med dlani in drgni, preimerno na trdo, eno ob drugo, med dlanema boš naredila usukance, postopek ponavljaj, dokler ni čimveč moke v usukancih. Zdaj lahko še preseješ, če hočeš odstraniti čimveč moke, ni pa treba. Kolilina prostale moke je eveda odvisna od razmerja moka : jajca. To je klasičen psotopek za močnik iz pšenične moke, tu ne more biti drugače. Ajda ima malo lepka, zato se bodo najbrž naredili manj kompaktni kot so pšenični. Če imaš res 100% ajdovo moko, dodaj del, morda 1/4 pšenične, bo šlo lažje. Nasploh pa radi dodajo ajdovi nekja pšenične moke, ker je ta veliko cenejša. / rimljanka

rimljanka, hvala. Se vidi, da znas dobro razlagati stvari. / lucka52