mnenj na posebni strani

Svinjski zrezki v omaki iz belega vina z rožmarinom

sočni, aromatični in rahlo pikantni svinjski zrezki

Sestavine

6 svinjskih zrezkov (vratovina brez kosti)

sol

1 čajna žlica zrn črnega popra

1 jušna žlica moke

2 dl suhega belega vina

2 dl vode ali čiste goveje juhe

manjša sveža rožmarinova vejica ali pol čajne žlice posušenih rožmarinovih listkov

3 jušne žlice olja

Postopek

Svinjske zrezke potolčemo s kladivom za meso in pustimo, da se ogrejejo na sobno temperaturo. Zrna črnega popra v možnarju grobo stremo. Zrezke po obeh straneh solimo, natremo s poprom in rahlo pomokamo.

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Ponev z debelim dnom segrejemo na močnem ognju, vlijemo vanjo olje in na vrelem olju zrezke po obeh straneh hitro opečemo. Opečene zrezke nalagamo v ognjevaren pekač in shranimo na toplem. Iz ponve odlijemo odvečno olje, dodamo vino in govejo juho ali vodo ter postrgamo vse, kar se je prijelo dna. Počakamo, da omaka zavre in kuhamo minuto ali dve, da večina alkohola izhlapi (po želji lahko omako sedaj tudi dodatno zgostimo, kar pa ni nujno).

Zrezke v pekaču potresemo s suhimi rožmarinovimi listki ali pa med zrezke damo vejico svežega rožmarina. Prelijemo jih z omako, pekač pokrijemo z alu-folijo in postavimo v prej ogreto pečico. V pečici pečemo še približno 20 minut.

Ponudimo vroče z rižem ali krompirjevim pirejem in poljubno solato.

Mnenja o receptu

Hitro, preprosto in zelo okusno. Belega vina nisem imela, tako da sem dala kar rdečega, pa je bilo ravno tako slastno, zrezki pa zelo mehki. Ocena seveda 5. / MancaS

Zelo okusno. / barbara9

Sprobano danes! Hitro pripravvljeno in zelo dobro! / black_ariella