mnenj na posebni strani

Torta vzhodne čarovnice

Iz moje bodoče betule...

Sestavine

Sestavine za tortno osnovo:

8 jajc

150 g zmletih bučnih semen

100 g masla

120 g sladkorja

150 g moke

čajna žlička pecilnega praška

20 ml bučnega olja

20 ml ruma

1 vanilijev sladkor ali aroma vanilije

noževa konica mletega muškatnega cveta

Sestavine za nadev:

450 g brusnične ali višnjeve marmelade (ali kake druge, ne preveč sladke, po možnosti nekoliko "divje" marmelade - robidnične, grenivkine, limetine...)

200 g surovega marcipana

50 ml dobrega sadnega likerja (na primer domač višnjevec, lahko tudi cointreau)

Sestavine za čokoladno glazuro

150 g masla

150 g jedilne čokolade

Postopek

Moko presejemo skupaj s pecilnim praškom in muškatnim cvetom in jo premešamo z zmletimi bučnicami. Beljake ločimo od rumenjakov. Penasto umešamo maslo, rumenjake, polovico sladkorja, bučno olje, rum in vanilijev sladkor. Beljake stepemo s preostalo polovico sladkorja. V mešanico masla, jajc in sladkorja narahlo po žlicah izmenično umešavamo beljakov sneg ter zmes bučnic in moke. Testo stresemo v namaščen tortni model in pečemo približno 10 minut na temperaturi 190 stopinj, nato znižamo temperaturo na 170 stopinj in pečemo še 25-30 minut. Pri času peke se ravnajte po svojih izkušnjah z domačo pečico; tortno osnovo preizkusite z zobotrebcem, če je že pečena.

Medtem pripravimo nadev: marmelado malo pogrejemo, da se utekočini, če so v njej koščki sadja, jih odcedimo. Maslo in jedilno čokolado ogrejemo v vodni kopeli na nizki temperaturi in premešamo, da nastane gladka, homogena glazura. Marcipan razvaljamo na mrzli površini v obliko kroga s premerom tortnega modela.

Pečeno tortno osnovo položimo na rešetko in nekoliko ohladimo, nato pa še toplo prerežemo v dve plasti, ki ju poškropimo z likerjem. Spodnjo plast prekrijemo z razvaljanim marcipanom, nanj enakomerno naložimo približno tretjino želeja (oziroma del s celimi sadeži), sestavimo torto, jo premažemo s preostankom ogrete marmelade in pustimo, da se marmelada vpije in strdi, torta pa povsem ohladi. Ohlajeno torto prevlečemo z mlačno čokoladno glazuro.

Opombe

Šarm torte, ki je sicer navdahnjena z receptom za originalno sacherico, je v nežni pastelno zeleni barvi na prerezu in nevsakdanji kombinaciji okusov (večina ponavadi ugiba, da gre za pistacije); nad njo so navdušeni tudi tisti, ki sicer zatrjujejo, da sladkarij ne marajo kaj prida.

Cela bučna semena se lepo zmeljejo v kavnem mlinčku, ponekod prodajajo tudi že zmleta; jaz sem dobila letošnjo zalogo svežih in zelo okusnih bučnic od neke plemenite kulinaričarke, za kar se ji na tem mestu še enkrat lepo zahvaljujem :-)

Mnenja o receptu

Zmleta bučna semena (dveh debelin) se dobijo v Hoferju in se mi zdijo kar ok. Zakaj vzhodna čarovnica???? lp / elaphus

promixa, res me mika, da bi poskusila speči tole torto / regica54

@elaphus: ker me je nadvse spominjala na eno od tistih čarovnic, na katero je naletela Dorothy na svoji poti v Id, pardon, v Oz... / proxima

just follow the yellow brick road... / Vendelina jr.

Spekla sem torto že poleti, pa sem pozabila oceniti recpet. Odlično, 5! Pa še naslov recepta je nenavaden. / Sweetie

zelo dobra je mmmm / tina3