mnenj na posebni strani

Mint torta

torta z okusom peperminta

Sestavine

Za testo uporabimo katerikoli recept za temno biskvitno testo. Lahko pa tudi:

5 jajc

25 dag sladkorja

19 dag ostre moke

7 dag kakava

1 pecilni prašek

1 dl vode

1 dl olja

Metin sirup* in/ali metin liker

Za kremo:

6 vel. žlic Gustina

1,5 žlice ostre moke

9 žlic sladkorja

7,5 dl mleka

1 paketek zdrobljenih pepermint bombonov

250 g margarine

metin sirup

Obliv: poljuben. Jaz sem uporabila tičini maso

Postopek

Najprej pripravimo kremo:

bombone zdrobimo s tolkačem za meso med dvema slojema papirja. Zavremo 5 dl mleka, v ostali del mleka pa zmešamo Gustin, moko in sladkor ter vkuhamo v vrelo mleko podobno kot puding. Mešamo z metlico, da se ne naredijo kepice. Odstavimo s štedilnika, dodamo zdrobljene bombone in metin sirup, tako da dobi krema rahlo zeleno barvo (cca. 3 žlice) in med ohlajevanjem večkrat premešamo, da se ne naredi kožica.

Posebej stepamo maslo in ga počasi primešamo h kremi (pazimo, da bo temperatura masla in kreme približno ista).

Testo:

rumenjake in sladkor stepemo, dodamo vodo in olje, nato še moko s primešanim kakavom in pecilnim praškom in na koncu sneg beljakov. Pečemo v ogreti pečici na 180 stopinjah od 35 do 40 minut. Ohlajeno prerežemo enkrat in vsak oblat dobro poškropimo z metinim sirupom (lahko primešamo tudi metin liker), da bo sočna.

Torto napolnimo z nadevom in jo poljubno okrasimo. Jaz sem uporabila tičino maso, zato sem ohlajeno torto najprej na tanko premazala s čokoladno kremo za na kruh (Lumpi), dala v hladilnik in potem oblekla v tičino maso in okrasila.

Opombe

*Metin sirup sem kupila v Leclercu.

Pri tičino masi je treba torto najprej premazati z masleno kremo, jaz uporabim kar namaze za na kruh (lešnikove, čokoladne, sadne, odvisno od osnovnega okusa torte, ki jih dam najprej za kako minutko v mikrovalovko, da je krema bolj mazava. Deluje enako dobro.

Mnenja o receptu

Bere se zelo zanimivo. Me pa zanima katere pepermint bonbone , ker jih je na tržišču ogromno v različnih pakiranjih :) Vendar glavni okus pri kremi (predvidevam) naredijo prav oni . Hvala za odgovor . / krasjana73

Če dobiš Pepermint, tisti klasični, ki ga poznamo (mislim ,da je hrvaškega izvora) ali pa tistega v škatlici (podolgovati, okrogli bombončki). Jaz sem uporabila tega slednjega. / Sweetie