mnenj na posebni strani

Domača pašteta

za vse, ki bi radi imeli domačo pašteto

Sestavine

1 jetra (od cca. 120 kg svinje)

3 kg mastne slanine

2 kg mesa

4 - 5 čebul

2 - 3 glave česna

5 žlic soli

3 žličke popra

6 žlic majarona

0,5 l vode

Postopek

Najprej meso in mastno slanino zmeljemo zelo na drobno, dodamo na drobno nasekljano čebulo, stisnjen česen in ostale sestavine. Vse dobro premešamo. Kozarce napolnimo do 3/4. V posodo, kjer se bodo kuhali kozarci s pašteto, damo kuhinjsko servieto, nanjo naložimo kozarce, na katere damo pokrovčke (vendar ne zapremo) in v posodo nalijemo vodo (do tiste višine, kot je pašteta v kozarcih). Kuhamo 2 - 3 ure, nato jih poberemo iz vode. Kozarce zapremo s pokrovi in jih zavijemo v brisačo. Ko se ohladijo, jih hranimo na hladnem.

Opombe

Jaz nisem ravno ljubitelj kupljenih paštet, ampak ta mi je pa odlična. Količine jeter, mesa in slanine lahko prilagajamo (potem ustrezno zmanjšamo tudi sol in ostale začimbe), vendar če dodamo manj kot 2 kg slanine, je priporočljivo v kozarce s pašteto po kuhanju doliti svežo tekočo mast (vsaj 1 cm, da se ne pokvari) in potem zatesniti s pokrovi.

Za serviranje lahko uporabimo kar takšno grobo, oz. jo zmiksamo v multipraktiku do finega.

Nazadnje sem jo delala z 2 kg slanine in 3 kg mesa (začimbe so ostale v nespremenjenih količinah), pa je bila ravno tako dobra.

Mnenja o receptu

Zanimljiv recept ,samo koliko teška naj so jetra-1 kg?Koliko velike kozarce rabim? / golubić

Ja Vanja, verjamem da se bo nasmejal-ampak bo tudi vedel (če je pravi mesar)koliko približno imajo :). Jaz ne rabim tega skrbet, ker imamo pujse doma :). Sicer pa tam okoli 1kg že imajo-hitreje kakšen dekagram več. golubić, uporabljam tiste večje kozarce, ki so za vlaganje kumar (krastavcev)-literske, ali pa tiste manjše-držijo okoli 400 ml. Boljši so vsekakor ti manjši, ker se prej porabi manjša količina kot večja. / pe3ca

Zanimivo,ker smo imeli ravno danes koline bom naredila to pašteto, bomo videli kak bo!!!!! ;-))) / lidijaaa