mnenj na posebni strani

Klipiči (sladko - slano pecivo)

ta biskvit (če mu lahko sploh tako rečem) pride zelo rahel in okusen, tako brez, kot z nadevom, zato je prav vseeno kako ga pripravite

Sestavine

1 kg moke (lahko 3/4 mehke, 1/4 ostre)

5 dl mleka

1 cel kvas

2 žlici sladkorja

2 žlički soli

2 dl olja

Postopek

Kvas nadrobimo v skledo in ga posujemo s sladkorjem, dodamo toplo mleko in par minut počakamo, da se kvas malo razpusti (vzhaja). Med tem časom pripravimo pekač (plitev iz pečice), ga pokrijemo s peki papirjem, premažemo z maščobo in posujemo z moko.

Nato nadaljujemo spet s pripravo testa. Prejšnjim sestavinam dodamo preostale sestavine in zamesimo gladko testo. Po potrebi dodamo še malo moke, če pride preveč mokro. Testa ni potrebno več vzhajati.

Testo razdelimo na več manjših hlebčkov. Vsak hlebček razvaljamo posebej v obliki kroga (velika, kot krožnik in dobre 1/2 cm na debelo). Tako razvaljan krog testa razrežemo na 1/6 ( da dobimo pravokotnike), po želji namažemo trikotničke z masleno kremo ali marmelado, lahko pa preprosto izpustimo nadev in zavijemo brez namaza. V vsakem primeru te trikotničke zvijemo od širšega k ožjemu delu. Tako zvite zlagamo na pekač, nekoliko vsak sebi, na koncu pa premažemo s pomočjo čopiča z nekoliko posoljenim in razžvrkljanim jajcem ali pa samo z beljakom ter posujemo s semeni (janež ali kumino, ali sezam, ali sončnice, ipd). Tako pripravljene damo peči v pečico, ki je predhodno segreta na 200 stopinj, cca. 25 minut. Dober tek.

Opombe

Lahko pa uporabimo tudi nadev (marmelado ali maslo) - po želji. Masleni nadev pripravimo iz 10 dag mehke margarine ali masla, kateremu dodamo 1 rumenjak in ščepec soli. Te sestavine zmeljemo, da postane kremasta zmes. S to kremo (ali marmelado) namažemo notranjost trikotnikov. Ko jih zavijemo, pa uporabimo še razžvrkljan beljak, ki nam je ostal in posujemo po njih semena ter damo peči.

Mnenja o receptu

Poznam ta recept in pečem klipčiče že nekaj let. Moja izdelava je nekoliko drugačna in sicer naredim kroglice (malo manjše kot je npr. žogica za namizni tenis) in vsako razvaljam v trak, ki ga nato zvijem, naprej pa tako kot je opisano v receptu. Včasih, ko se mi mudi, oblikujem večje kroglice, razvaljam, zvijem in oblikujem rogljiče. / regica54