mnenj na posebni strani

Figova torta

figovo - skutina torta z orehovim biskvitom

Sestavine

Biskvit:

4 jajca

20 dag sladkorja

15 dag moke

5 dag mletih orehov

1 pecilni prašek

1 vanilijev sladkor

0,8 dl olja

1,2 dl mleka

Krema:

500 g pasirane skute

500 g navadnega jogurta

0,33 l sladke smetane

sok pol limone

3 žlice sladkorja v prahu

500 g svežih fig

1 preliv za torte

Za navlažitev biskvita:

2,5 dl soka(pomarančni, breskov..)

0,3 dl ruma

Postopek

Stepemo rumenjake, sladkor in vanilijev sladkor v penasto zmes, posebej stepemo beljake. Rumenjakovi zmesi dodamo olje in mleko, nato moko s pecilnim praškom, orehe in na koncu rahlo primešamo stepene beljake. Pečemo v pekaču premera 24 cm, 35 - 40 minut na 180 stopinj. Biskvit ohladimo in ga dvakrat prerežemo.

Fige narežemo na kocke, 4 fige narežemo na tanke rezine, ki jih na koncu naložimo po vrhu torte.

Za kremo zmešamo skuto z jogurtom, dodamo limonin sok in tri žlice sladkorja v prahu. Dodamo stepeno sladko smetano. Če krema ni dovolj gosta, ji dodamo želatino (odvisno od smetane - če damo rastlinsko, želatine ne potrebujemo).

Prvo plast biskvita prepojimo z mešanico soka in ruma, namažemo z 1/3 kreme, potresemo polovico fig, narezanih na kocke. Postopek dvakrat ponovimo. Po vrhu naložimo fige, narezane na rezine in jih prelijemo s prelivom za torte, narejenem po navodilih na vrečki.

Torto postavimo čez noč v hladilnik.

Opombe

Količine so za tortni model premera 24 cm.

Mnenja o receptu

tole pa je nekaj zame, vendar naše drage fige kar nočejo in nočejo pokazat zrelih fig...si mogoče poizkusila fige sesekljat in vmešat kar v kremo? Bom poizkusila, ko pridem še do kakšnih fig, drugače pa drugo leto! / mansaj

mansaj-fige lahko nadomestiš s kakršnimkoli drugim tebi ljubim sadjem ali sadjem,ki je na voljo glede na letni čas. / suzy86