mnenj na posebni strani

Goveji golaž

preprost recept brez preveč dodatkov, mnogi pravijo, da je ta najboljši - meso na kocke, čebula in vino

Sestavine

500 g govedine ali teletine

0,5 l refoška

čebula

sol

poper

olivno olje

lovorjev list ali dva

Postopek

Čebulo nasekljamo na drobno. Imamo jo isto količino kot mesa, oziroma odvisno, koliko hočemo zgostiti golaž. Ko dobi na zmernem ognju čebula steklen videz, dodamo na kose nasekljano govedino. Dušimo do pečenega videza in dolijemo refošk. Premešamo in pustimo, da se kuha na zmernem ognju . Na začetku se kaže viola barva, vendar bo kmalu potemnela in golaž bo dobil pravo, rjavo barvo. Dodamo lovorjev list, lahko tudi dva. Solimo in popramo.

Če je refošk hitro izhlapel, ga še dodamo, vendar ne prepozno, da ne bo prevladal njegov okus. Ocenimo po gostoti in pustimo, da se počasi kuha. Nekajkrat premešamo, da se ne prime na dno posode. Pri koncu kuhanja postane meso mehko, če ga ohladimo, bo golaž pri ponovnem segrevanju boljši in mehkejši. Kiselkasto sladek okus lahko poudarimo z žličko gorčice.

Opombe

Vse začimbe dodamo po lastnem okusu, kuhamo pa približno eno uro do ure in pol. Gostoto golaža naredi čebula, pravi okus pa samo boljši refošk.

Mnenja o receptu

Okusi so res različni in tako je tudi prav. Pri nas takšne vrste golaž ne bi teknil. / jinja

Mi pa imamo radi dodatek vina,jaz ga dodajam tudi v kakšne omake. / tejčika

Vino da poseben okus, tudi pri nas smo navdušeni. Obstaja pa eno pravilo: dodaš vedno tisto vino, ki ga drugače piješ zraven, torej k rdečemu mesu(kot v tem receptu črno ali rdeče vino) k belemu belo vino in seveda je še odvisen okus od sorte. / Natty71

super in lahek recept za pripravo golaža / duncka 1

odlično / duncka 1

danes ga bom poskusil hvala sicer refoška nimam imam pa cviček in frankinjo. / stanc

Pravi recept , ki je tudi že dvakrat zmagal v Prekmurju. Drugače pa je vedno delil do tretjega mesta. Jaz mu dodam malo gorčice na koncu in za maksimalen okus tudi narežem dva posušena paradižnika. Z refoškom je res za paziti in najbolje je doliti v štartu pravo mero , ko pa postane prave barve , še posebno mi , ki mu prečistimo meso , da ne ostane ene žile , potem si ljudje res mastijo brke. S polento , bolj grobo , prav narejeno , si pa zmagal . Zame najboljši golaž , brez moke za zgostitev ali pa kaj podobnega. Pozabil sem še to , da lahko dodamo že v štarti nekaj sladke paprike v prahu , ampak to po potrebi okusa. Sem imel goste avstrijce in ko sem jim naredil tako po njihovo še z malo mlete paprike so dol popadali. Še samo to , ne uporabljat slabih vin , ki jih šparate za ne vem kaj . Dober refošk , še boljši golaž. / mizica