mnenj na posebni strani

Gabrijelova torta

pravokotna otroška rojstnodnevna torta

Sestavine

Za pravokotni tortni model (s snemljivim obročem) velikosti cca. 30 × 11 cm potrebujemo:

Za svetli biskvit:

3 jajca (velikosti M)

75 g sladkorja

75 g ostre moke

1 žlička pecilnega praška

Za temni biskvit:

2 jajci (velikosti M)

50 g sladkorja

50 g ostre moke

1 zvrhana žlica kakava

1 žlička pecilnega praška

Za jagodni nadev:

250 g mascarponeja

200 ml sladke smetane za stepanje

750 g jagod

2 vrečki želatine fix

1 vrečka kremfix-a (utrjevalca za smetano)

agavin sirup in/ali sladkor v prahu (po potrebi)

Za navlažitev biskvita:

170 ml vode

malo arome limone

100 ml mleka

2 žlici instant čokoladnega napitka (npr. Benquick)

Za okrasitev:

100 g masla

3 zvrhane žlice sladkorja v prahu

Nutella

tičino masa

Postopek

Najprej pripravimo svetlo biskvitno testo: jajca ločimo na beljake in rumenjake. Beljake z električnim mešalnikom stepemo v zelo trd sneg. Rumenjake s sladkorjem z električnim mešalnikom temeljito stepemo, da dobimo svetlo rumeno zmes. V zmes rumenjakov in sladkorja na roke z metlico nežno vmešamo sneg, potem pa počasi dodajamo še presejano moko s pecilnim praškom.

Tortni model na dnu obložimo s peki papirjem ali aluminijasto folijo. Če tortni model nima obloge proti prijemanju, stene obroča malo namastimo z maslom ali margarino.

Biskvit pečemo v vnaprej ogreti pečici pri 180 stopinjah. Za peko svetlega biskvita imamo dve možnosti:

1. V pekač vlijemo vso maso in jo pečemo približno pol ure. Ohlajeno maso prerežemo na dva oblata.

2. V pekač vlijemo pol mase in jo pečemo približno 20 minut. Ko je oblat pečen, pekač na hitro očistimo, ga ponovno obložimo s peki papirjem (ali alu folijo) in v njem spečemo še drugo polovico mase (drugi oblat).

Temni biskvit pripravimo po enakem postopku kot svetli biskvit, le da v moko takrat, ko jo presejemo, zamešamo še kakav. Pečemo vso maso naenkrat (potrebujemo le en oblat), približno 25 minut.

Med tem, ko se testo hladi, pripravimo nadev. Jagode drobno sesekljamo ali pa jih narežemo na koščke in potem v mikserju na hitro zmeljemo, da dobimo gosto jagodno kašo (naj bo še malo grudičasta). Jagodno kašo po potrebi osladimo z agavinim sirupom ali sladkorjem v prahu (vmešamo ga z žlico). V večji posodi z električnim mešalnikom zmešamo mascarpone in sladko smetano, da dobimo gladko zmes, nato dodamo še jagodno kašo. V dobljeno zmes ob stalnem mešanju vsujemo najprej obe vrečki želatine fix, nato pa še kremfix. Dobro premešamo in poskusimo, ali je nadev dovolj sladek. Če je prekisel, dodamo še malo sladkorja v prahu.

Obroč tortnega modela znotraj oblečemo s prozorno kuhinjsko folijo. Postavimo ga na pladenj, na katerem bomo torto servirali. V obroč postavimo en svetel oblat. Navlažimo ga s 100 ml vode, v katero smo zamešali malo arome limone (po okusu). Na oblat razporedimo polovico jagodnega nadeva. Nadev lepo pogladimo, nato nanj položimo temni oblat. Ta oblat navlažimo z mlekom, v katerem smo raztopili instant kakav. Na oblat razporedimo preostanek jagodnega nadeva. Nadev lepo pogladimo, nato nanj položimo drugi svetli oblat. Ta oblat navlažimo s 70 ml vode, v katero smo tudi zamešali malo arome limone.

Torto pokrijemo in jo vsaj za 12 ur postavimo v hladilnik. Potem previdno odstranimo tortni obroč in folijo. Torto na vrhu premažemo z Nutello, ob straneh pa z masleno kremo (pripravimo jo tako, da z električnim mešalnikom dobro zmešamo maslo in sladkor v prahu). Obložimo jo s tičino maso in poljubno okrasimo.

Opombe

Torto sem spekla za drugi rojstni dan mojega starejšega sina, ki obožuje avtomobile (od tod ideja za okrasitev, ki jo lahko vidite na moji sliki). Obliko torte sem določila že en mesec prej, nadev pa je bil prvotno zamišljen drugačno, potem pa sem slučajno dobila res krasne (slovenske) jagode, doma sem že imela mascarpone in smetano, pa sem se odločila, da naredim zelo zelo zelo jagodno kremo. Malo me je skrbelo, kaj bo nastalo, ker je bil nadev čista improvizacija, a je krasno uspel in ga bom ob prvi priložnosti ponovno naredila po istem receptu.

Biskvit za torto je spečen po receptu moje praprababice. Preizkusila sem že precej drugih receptov, a se vedno znova vračam k temu, ker mi vedno uspe (v skoraj 30 letih, od kar sem ga prvič spekla kot nadebudna 5-letnica, se še nikoli ni zgodilo, da bi z njim imela kakršnekoli probleme).

Naš dvoletnik je pojedel kar dva kosa torte, tako mu je bila všeč :-)

Mnenja o receptu

Kakšen model pa si tu rabila? Katjad, čestitke, smo odkrili še ene lepe roke! Slika pa je tudi zelo lepa! Komaj se poberem in potem spet padem.... / anamarija1

Anamarija, hvala Imam Kaiserjev model, tak štirioglat oz. bolje rečen pravokoten z zaobljenimi robovi, velikosti cca. 30 × 11 cm. Če se prav spomnim, je bilo na škatli napisano, da je za peko kruha (v njem sem tvoje štručke spekla kot kruh, pa je super uspelo), je pa dejansko kot tortni model, ker ima snemljiv obroč (obod). Kupila sem ga v Müllerju. Za to obliko sem se odločila, ker je naš Gabrijel kar malo obseden z avtomobili, pa sem mu hotela narediti veselje s torto - torta predstavlja cesto z avtomobili, kot bi jo narisal kakšen otrok ;-) / Katja D

Aja, pa to je bila moja prva stvaritev s ticino maso. Se mi zdi, da bi jo lahko še malo tanjše razvaljala. / Katja D