mnenj na posebni strani

Sočni kolač

sožitje orehov in kokosove moke

Sestavine

100 g grobo mletih ali grobo sesekljanih orehov

100 g rozin

1 dl ruma (oziroma toliko, da so rozine pokrite)

100 g kokosove moke

4 jajca

4 ravne jušne žlice moke (tip 500)

1 vrečka pecilnega praška

1 dl olja

sladka smetana

kosem masla za namastitev pekača

Za sladkorni sirup:

200 g kristalnega sladkorja

2 dl vode

pol limone

Postopek

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Rozine pol ure namakamo v vročem rumu – rum segrejemo do vrelišča, kuhamo eno minuto, odstavimo in vložimo rozine. Po pol ure rozine precedimo, rum zavržemo. V skledi pomešamo moko, orehe, rozine, kokosovo moko, jajca, olje ter pecilni prašek. Dobro premešamo in zmes naložimo v rahlo namaščen pekač poljubne oblike. Čas pečenja je odvisen od oblike in velikosti pekača (preverimo z zobotrebcem).

Medtem ko se kolač peče, pripravimo sladkorni sirup. V kozici pomešamo sladkor, vodo in sok polovice limone, zavremo in kuhamo, da nastane gostljat sirup.

Še vroč kolač zalijemo s sladkornim sirupom in pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo. Čez noč ga pustimo v hladilniku. Dobro ohlajenega razrežemo z ostrim nožem in ponudimo s stepeno smetano.

Mnenja o receptu

uh, Sarabande, spet nekaj dobrega! Ali sprejemaš obiske? lahko tudi pomivam....... / Lisa

Mislim, da je to sladica prav po mojem okusu, sem namreč mahnjena na kokos. Rada bi le še vedela koliko sladkorja in vode rabiš za sladkorni preliv. / daga

Se opravičujem, pozabil sem napisati sestavine za sladkorni sirup. Popravek sledi, do takrat pa: v kozici pomešamo 2 dl vode in 200 g kristalnega sladkorja, dodamo sok polovice limone, segrevamo do vrelišča in kuhamo, da nastane gostljat surup s katerim zalijemo kolač. / sarabande