mnenj na posebni strani

Citronske rezine

Sestavine

Testo:

35 dag moke

1/2 pecilnega praška

7 dag masti

1 celo jajce

15 dag sladkorja v prahu

slab deciliter mleka

mast in moka za pekač

peki papir

Krema:

5 dl mleka

3 velike žlice ostre moke

25 dag margarine (rama)

25 dag sladkorja v prahu

2 vanili sladkorja

limonin sok dveh limon

nastrgana lupina ene limone

Čokoladna glazura:

20 dag margarine

10 dag čokolade v prahu

25 dag sladkorja v prahu

8 velikih žlic mleka

Postopek

Količina testa razdelimo ba dva pekača.

Pekač, ki ga dobiš ob nakupu štedilnika, dobro namaži z mastjo in potresi z moko. Polovico testa razvaljaš in ga pečeš pri 200 stopinjah Celzija, da postane rjavo. Takoj ga daš na papir (z nožem dvigni testo ob straneh, da gre laže dol). Tako spečeš še drugi del testa. Ko se testo ohladi, ga namažeš s kremo, drugi del testa daš na vrh. Čez poliješ še čokoladno glazuro. To pustiš na hladnem do drugega dne, da se dobro prepoji. Narežeš na drobne kocke.

Za kremo vzameš pol litra mleka, od tega vzemi toliko mleka, da lahko razžvrkljaš v njem 3 velike žlice ostre moke. Ostanek mleka zavreš, vliješ mešanico mleka in moke v to vrelo mleko in pustiš vreti ca. 3 minute. Večkrat je dobro premešati, da se na vrhu ne naredi skorjica.

Rami počasi dodajaš sladkor in mešaš, dodaš še sok limon in lupino. Vse dobro premešaš in dodaš še ohlajeno mleko z moko. Še enkrat vse dobro premešaj in daj v hladilnik, da se zgosti.

Potem to kremo namaži na spodnje testo, na vrh položiš drugo testo.

Čez namažeš čokoladno glazuro in postaviš v hladilnik, da se ohladi.

Opombe

Pri tem testu moraš paziti, kako ga razvaljaš. Lahko ga razvaljaš z malim valjarjem ali celo s pivsko steklenico, najbolje pa je, če daš testo med dve prozorni foliji (uporabljamo jo za zavijanje jedi, kupimo jo v rolah) in potem valjaš do želene velikosti. Testo počasi odlušči od pekača, ker se rado lomi.