mnenj na posebni strani

Hrenovke v kvašenem testu

hrenovke v zelo mehkem testu, ki ga pripravimo s pomočjo kruhomata

Sestavine

8 dl moke (tip 500)

3 dl mleka

0,8 dl olja

1 žlička soli

2 žlički sladkorja

pol vrečke instant kvasa

8 posameznih hrenovk golic

Postopek

Sestavine damo v kruhomat po naslednjem vrstnem redu: mleko, olje, sol, sladkor, moka, kvas. Uporabimo program za mesenje in vzhajanje kvašenega testa. Pustimo, da kruhomat testo do konca pregnete, potem pa še približno pol ure vzhaja.

Vzhajano testo stresemo na delovno površino. Na hitro ga pregnetemo, potem pa ga razdelimo na 2 dela. Vsak del posebej razvaljamo v tanek krog. Krog razrežemo na štiri dele. Če smo testo res tenko razvaljali (jaz ga običajno na premer 35 cm), bi moral biti vsak del na širšem koncu vsaj malo daljši, kot je hrenovka. Na vsak del na konico položimo hrenovko in jo zavijemo proti širšemu delu (kot bi delali rulado). Ko je hrenovka zavita v testo, na vsakem koncu "zavitka" ostane nekaj samega testa. To testo zapognemo proti sredini hrenovke in ga pritisnemo, da se sprime z ostalim testom.

V testo zavite hrenovke položimo na pekač, obložen s peki papirjem. Pekač damo v hladno pečico in temperaturo nastavimo na 200 stopinj. Ko pečica doseže to temperaturo, hrenovke pečemo še približno pol ure (odvisno od pečice).

Opombe

Pri nas jemo piščančje hrenovke golice, ki jih ni treba kuhati (pri običajni pripravi zadošča, da se jih da v mrzlo vodo in to segreje do vretja). Zelo dobre so tudi piščančje hrenovke, v katerih so dodani koščki sira.

Hrenovke so najboljše, ko so še mlačne, dobre pa so tudi še naslednji dan.

Mnenja o receptu

super so! prvič sem delala kaj takega pa je odlično uspelo! samo testo je okusno pa tudi delalo se je lepo z njim. celo to, da so nekatere med peko malo ''popokale'' ob straneh je bila prednost, saj so se samo še lažje nafilale s ketchupom in podobnim. dajem petko! / palalačinka*

Palačinka, me veseli / Katja D