mnenj na posebni strani

Mesno - zelenjavna lazanja

najboljša mesno - zelenjavna lazanja

Sestavine

Bešamel:

12 dag masla

20 dag moke

1 l mleka

12 dag naribanega parmezana

muškatni orešček

sol

poper

origano

timijan

majaron

Mesni nadev:

80 dag mletega mesa

1 čebula

3 stroki česna

1 majhna rdeča paprika

2 manjša korenčka

lovorjev list

žlička vegete

majaron

šetraj

sol

poper

Zelenjavni nadev:

1 majhna bučka

1 majhen jajčevec

Potrebujemo še:

10 žlic pasiranih pelatov

20 dag naribanega sira

25 dag testenin za lazanjo (ki jih ni potrebno kuhati)

Postopek

Najprej naredimo bešamelno omako:

maslo in moko na hitro prepražimo (ne sme porumeneti). Zalijemo z mlekom in kuhamo cca. 5 minut. Dodamo parmezan in kuhamo še nekaj minut. Nato odstavimo z ognja in začinimo z začimbami, po okusu. Pazimo, da nobena začimba ne prevladuje. Omako ohladimo.

Jajčevec operemo in narežemo na pol centimetra debele rezine. Posolimo in pustimo, da jajčevec spusti tekočino.

Pripravimo mesni nadev:

čebulo na olju prepražimo. Dodamo meso in ga prepražimo. Vmes dodamo začimbe in strt česen. Proti koncu dodamo naribana korenčka in na zelo drobno narezano rdečo papriko. Odstavimo z ognja in obvezno ohladimo, da sokovi prepojijo meso.

Zelenjavni nadev:

bučko narežemo na pol centimetrske rezine. Rezine jajčevca oplaknemo pod tekočo vodo in obrišemo s papirnato bisačko. Rezine nato popečemo na malo olja, na obeh staneh. Ohladimo.

Zdaj se lotimo sestavljanja:

steklenemu pekaču (cca. 20 x 30 cm) namažemo dno z bešamelom. Nanj položimo plast testenin. Testenine zopet namažemo z bešamelom. Sledi plast mesnega nadeva. Po mesu naložimo rezine jačevca in bučk (mešano) po celi dolžini pekača. Sledi plast bešamela. Nato zlagamo po vrstnem redu: testenine - bešamel - mesni nadev - zelenjavni nadev - bešamel, dokler nam ne zmanjka sestavin. Na koncu sledijo: testenine - bešamel - pelati - nariban sir.

Pečemo 60 - 70 minut pri 160 stopinjah.

Opombe

Lazanja je boljša, če jo sestavimo dan pred pečenjem, ker se tako vsi okusi med sabo lepo prepojijo.

Ko je pečena jo pustimo 15 - 20 minut, da se malo ohladi. Šele nato jo razrežemo. Tako lahko na krožnike serviramo lepe, kompaktne kose, ne pa da se nam "razlije" po krožniku.

Mnenja o receptu

Jaz sem recept malo poenostavila,nisemo ohladila omake,pozneje pa sem med plasti naložila še liste špinače,vegete nisem dodala,pa še kakšno začimbo sem izpustila.vseeno dobra lazanja. / ultranova

Lazanja se peče, bo kar precej visoka, ker sem uporabila male polžke (sem jih stresla v krop in malo pokuhala). Tudi jaz sem izpustila vegeto. V bešamel sem dodala kislo smetano in 2 jajčka. Za zelenjavni nadev pa sem uporabila bučke (iz skrinje), (vloženo) koruzo in nekaj malega sem imela še karfjolce v hladilniku. Joj posode se mi je pa toliko naredilo upam, da ne bo pri vratih kdo pozvonil Ali morda katera/kateri ve kje se dobi pladnje z višjim robom? / slivovi cmoki

Za tole poslastico bom naslednjič povečala količine in en pladenj dala v skrinjo. Naslednjo peko bom sprobala kot si Katanna predlagala, da bo čez noč v hladilniku in bom naslednji dan pekla. / slivovi cmoki

najboljša lazanja <3 <3 / calapinka