mnenj na posebni strani

Malinovo - marelična torta

spomladanska kombinacija svežih okusov

Sestavine

Za biskvit:

5 jajc

10 dag sladkorja

1 dl vode

1 dl olja

vanilijev sladkor

20 dag moke

10 dag mletih orehov

pol pecilnega praška

Za nadev:

paket zmrznjenih malin (lahko tudi sveže)

10 dag sladkorja v prahu

marelični kompot

Za kremo:

2 sladki smetani za stepanje

1 šlag pena

Za premaz:

1 vrečka vanilijeve kreme za torte

15 dag zmehčanega masla

Postopek

Maline odmrznemo. Pečico segrejemo na 180 stopinj.

Ločimo rumenjake in beljake. Rumenjake, sladkor, vanilijev sladkor, vodo in olje zmešamo ročno z metlico. Med tem stepemo beljake s ščepom soli v kompakten sneg.

V jajčno zmes vmešamo moko s pecilnim praškom ter orehe, vse narahlo stepamo ročno z metlico.

Zmes previdno dodamo k beljakom, narahlo premešamo.

S testom napolnimo okrogel tortni model, ki smo ga le po dnu obložili s peki papirjem in pečemo približno pol ure do 35 minut. Pečeno testo ohladimo in dvakat prerežemo.

Maline zmeljemo s sladkorjem v prahu v sekljalniku.

Marelice iz kompota narežemo na manjše kocke. Tekočino prihranimo.

Sladki smetani stepemo z eno vrečko šlag pene, da dosežemo kompaktnost.

Tortni obroč postavimo na podlago, na kateri bomo servirali torto. Vanj položimo prvo plast biskvita, ki jo navlažimo s kompotom. Premažemo s polovico malinove zmesi. Na maline potresemo polovico marelic. Premažemo s polovico sladke smetane.

Na smetano položimo drugo plast biskvita, ki ga ponovno navlažimo s kompotom. Premažemo z drugo polovico smetane in potresemo z marelicami.

Tretjo plast biskvita posebej premažemo z drugo polovico malinove zmesi in obratno položimo na marelice (plasti si sledijo obratno, kot v spodnjem delu torte).

Stepemo vanilijevo kremo za torte. Maslo sobne temperature narežemo na kosme in vanj počasi dodajamo vanilijevo kremo, neprestano mešamo s stepalko. S pripravljeno kremo premažemo torto in jo poljubno okrasimo.

Opombe

Za dekoracijo sem naredila rožice iz preliva za torte. Brezbarvni preliv naredimo po navodilu na vrečki, še vročega vlijemo v več posodic (kolikor želimo barv) in v vsako dodamo jedilno barvo ter premešamo. Takoj vsak obarvan del zlijemo na svoj (globji) krožnik, pazimo, da plast ne bo pretanka. V hladilniku ohladimo, da se preliv strdi, nato pa izrezujemo z modelčki poljubne oblike.

Mnenja o receptu

Je že v hladilniku, na "sočnenju" :) prvi vtisi, da je malo premalo biskvita meni prišlo, tako da so plasti biskvita zelo tanke.Bomo videli jutri ko razrežemo. Aja omakica iz malin :D kako je to dobro, bom jo uporabila sigurno še kje drugje. / nitta