mnenj na posebni strani

Pirini široki rezanci s semeni

domače testenine iz pirine polnozrnate moke, zabeljene z različnimi semenkami

Sestavine

200 g pirine polnozrnate moke

30 g čičerikine moke

1 velika žlica sezama

1 žlica sončničnih semen

1 žlica lanenega semena

4 velike žlice bučnih semen

sol

svež peteršilj in

origano

kokosova mast

voda po potrebi za testo

Postopek

Zmešamo obe moki in dodamo eno žličko soli. Nato damo cca. 70% te moke v posodo. Med mešanjem počasi dolivamo vodo. Jaz mešam kar z mešalnikom (lahko pa z vilicami). Pazimo pri količini vode, da testo ne pride preveč tekoče. Ko dobimo homogeno, mehko testo (je dokaj lepljivo), pričnemo dodajati postopno še ostalo moko (30%). Ko smo dodali vso moko, se seveda ni takoj pomešala v testo. Kepo iz testa in moko, ki se še ni pomešala v testo, stresemo na delovno površino in do konca vgnetemo moko. Dobimo kompaktno, ne premehko testo. To kepo testa malo pomokamo, damo v PVC vrečko in postavimo za kakšno uro v hladilnik.

Nato testo oblikujemo v "štruco" in jo narežemo na cca. 2 cm debele kose. Vsak kos nato na tanko razvaljamo in ga z obeh strani močno pomokamo in zvijemo kot palačinko. Palačinko narežemo na poljubno široke rezine in posamezne rezine takoj razvijemo (rezance).

Enostavnejša varianta je s strojčkom za izdelavo rezancev.

Rezance damo na prtiček, da se malo osušijo.

Nato jih skuhamo "al dente"

"Omaka":

v teflonsko posodo damo eno žličko kokosove masti ali kakšne druge maščobe. Zelo okusno je sezamovo ali pa konopljino olje.

Maščobo segrejemo in damo pražit najprej bučna in sončnična semena, nato čez kakšno minutko sezam in na koncu še laneno seme. Zmanjšamo temperaturo in posodo pokrijemo, ker laneno seme poka in prasketa (da ne bo po celi kuhinji). Pražimo cca. 3 - 4 minute in večkrat pretresemo pokrito posodo.

Odstavimo s štedilnika in dodamo odcejene rezance, damo še malo na štedilnik in dobro premešamo. Pred serviranjem potresemo še s svežim peteršiljem in origanovimi lističi.

Opombe

Za testo si vzamemo čas, saj različne vrste moke (posebej pirina polnozrnata) različno vpijajo tekočino. Tudi ko testo razvaljamo in ugotovimo, da je še premehko, ga lahko znova pregnetemo in dodajamo moko.

Mnenja o receptu

Ko bom dobile vse sestavine, bom zagotovo naredila. Klasični rezanci, pasticcio in bolonjska omaka so sicer odlični, ampak kdaj pa kdaj je le treba scoprati kaj novega, drugačnega. Hvala za tale recept. / lucka52