mnenj na posebni strani

Pirine žemljice

iz polnovredne pirine moke; testo pripravimo s pomočjo kruhomata

Sestavine

500 g polnovredne pirine moke

250 ml mlačnega mleka

1 žlička medu

1 žlička soli

1 zavitek (7 g) instant kvasa

Postopek

Sestavine damo v kruhomat po naslednjem vrstnem redu: mleko, med, sol, moka, kvas.

Uporabimo program za mesenje in vzhajanje kvašenega testa. Med mesenjem preverimo, kakšno je testo - če je presuho, prilijemo še malo mlačnega mleka. Počakamo, da kruhomat testo do konca pregnete in vzhaja.

Ko je testo pripravljeno, ga stresemo na delovno površino. Malo ga pregnetemo, potem pa ga razrežemo na 8 delov in iz vsakega dela oblikujemo kroglico. Kroglice položimo na pekač, obložen s peki papirjem. V vsako kroglico naredimo globoko zarezo, da dobi obliko žemljice (jaz si pomagam s topo stranjo jedilnega noža).

Pekač damo v malo ogreto pečico (pečico segrejemo na 50 stopinj, potem jo izklopimo) in žemljice pustimo vzhajati približno tričetrt ure. Potem v pečico postavimo posodico z vodo in temperaturo pečice nastavimo na 200 stopinj (če je pečica ventilatorska, pa na 180 stopinj). Ko pečica doseže nastavljeno temperaturo, žemljice pečemo še približno 20 minut.

Pečene žemljice vzamemo iz pekača in jih ohladimo na rešetki.

Opombe

Jaz vedno uporabim polnomastno mleko.

Moj kruhomat ima tak program za gnetenje in vzhajanje kvašenega testa: 5 minut malo meša, 5 minut pusti počivati, 20 minut temeljito meša, potem pa še eno uro vzhaja.

Mnenja o receptu

Pozabila sem omeniti, da jaz uporabljam polnovredno pirino moko proizvajalca Gorička ves, ki jo kupim v DG 69. / Katja D

No, ta dodatek pač ne sodi v recept, torej nisi pozabila dodati. / rimljanka