mnenj na posebni strani

Musaka za mojo mami

musaka za vse, ki ne smete jesti svinjine

Sestavine

vsaj 1 kg krompirja

0,6 kg mlete govedine

0,4 kg piščančjih prsi (mletih ali narezanih na majhne kockice)

2 srednje veliki čebuli

3 stroki česna

1 velik korenček

1/2 paprike

sol, poper, vegeta po okusu

1 - 2 žlici masla

2 - 3 žlice olja

2 žlici kečapa

1 žlička sladke paprike

1 velika kisla smetana (jo rahlo osolimo, da je bolj tekoča)

1 - 2 jajci

10 dag sira

Postopek

Čebulo posolimo in prepražimo na olju do zlate barve, dodamo na tanke koleščke narezan korenček. Pražimo kakšno minuto in dodamo še na kockice narezano papriko in česen. Da se ne bi prijelo, vmes zalivamo z manjšo količino vode. Pražimo še kakšno minuto, nato dodamo meso ter malo zalijemo z vodo in skupaj pražimo še približno 10 minut. Minuto preden odstavimo iz ognja še malo povegetamo, dodamo kečap, malo popra in sladko papriko.

Nato v z maslom pomaščen pekač nadevamo izmenično na tanko narezan krompir (jaz ga narežem v multipraktiku, kjer imam takšen nastavek, koleščki so debeli cca. 3 mm), ki ga zelo malo posolimo, nato mesni nadev in še enkrat krompir (zadnji krompir ne posolimo, ker je slan od kisle smetane). Na ta krompir nato vlijemo preliv iz kisle smetane in jajčka.

To damo peči v prej ogreto pečico (na 200 stopinj za približno 3/4 ure). Malo pred koncem poskusimo vrhnjo plast krompirja, če je pečena, da po vrhu posujemo še z naribanim sirom.

Opombe

Sir je priporočljivo dodati, ko je krompir že mehek, ker če ga damo takoj na začetku pečenja, vrhnja plast krompirja rada ostane bolj trda.

K mesnemu nadevu bi dodala tudi grah, pa ga nisem imela doma.

Pekač, v katerem sem pekla, je velik približno 40 x 25 cm.

Postrežemo s solatko.

Za sliko je bilo prepozno - so mi vse pojedli prej.

Mnenja o receptu

Mmm to je pa nekaj za mene ko ne maram svinjine. Mi pa musako naredimo z kuhanim krompirjem in namesto kečapa damo paradižnikovo mezgo. / Taaraa

Tudi kuhan krompir se lahko doda. Mi smo včasih, ko še je mami lahko jedla svinjino, dodali navadno klobaso (mi ji rečemo pasja radost :D)narezano na koščke in tudi krompir kuhan z olupki. Ampak smo ga potem seveda olupili :D. Dodali smo še plast na koleščke narezanih trdo kuhanih jajč. Mmm kak je blo to dobro. Zdaj pa mi ni, da bi za nas delala posebej in mamci delala lušte. Pa še bolj zdravo je zdaj, ker vse pripravljamo z zeloooo manj maščobe. / pe3ca