mnenj na posebni strani

Karamelna torta

Torta s karamelom in čokolado

Sestavine

Za biskvit:

6 jajc

6 žlic sladkorja

6 dag temne čokolade

6 žlic gladke moke

1 dl gazirane mineralne vode

ščepec soli

Karamelna omaka: delamo jo dvakrat in sicer enkrat jo uporabimo kot sestavino za kremo, drugič pa kot karamelni preliv za dokončanje torte).

Sestavine za omako kot komponento kreme:

15 zvrhanih žlic sladkorja

1,5 - 2 dl smetane

1 dl ruma (lahko navaden, lahko svetel)

Karamelna omaka kot preliv za dokončanje torte:

15 zvrhanih žlic sladkorja

1,5 - 2 dl smetane

Preostale sestavine:

50 dag temne čokolade

5 dl sladke smetane

150 g grškega jogurta

150 g mascarponeja

2 vrečki želatine fix

Postopek

1. En dan prej naredimo osnovo za pariško kremo in sicer tako, da 50 dag temne čokolade in 5 dl sladke smetane zmešamo. Tvarino ohladimo in jo pripravimo za naslednji dan.

Prav tako lahko pripravimo karamelno omako, ki jo bomo uporabili za kremo. Pripravimo dve kozici. S karameliziranjem začnemo v večji kozici. Sladkor naj pokrije dno (npr, kakih 5 žlic sladkorja, več ne gre naenkrat), kanemo še nekaj kapljic vode in potem segrevamo in čakamo, da se začne delati karamel. Ko se sladkor karamelizira, odmaknemo s štedilnika, dolijemo smetano (se naredi pena) in to mešamo. To kozico premaknemo na drugo ploščo, ki je blago ogreta. V drugi kozici pa karameliziramo še preostali sladkor (npr. 5 žlic naenkrat) in ta karamel dodajamo v večjo kozico in malo premešamo. Ko smo v treh verzijah naredili karamelno omako, jo premešamo, odstavimo z ognja, dolijemo rum, premešamo in počakamo, da se shladi. Omako bomo uporabili pri pripravi kreme.

2. Biskvitno podlago bomo delali v dveh kosih. Ena bo imela premer 24 - 26 cm, druga plast testa pa bo imela 13 - 15 cm (najmanjši obseg raztegljivega obroča). Zato je udobno, da najprej na plitvem pekaču dimenzij 42 x 35 cm preverimo, kako postaviti posodo za torto in obroč za torto (v katerem bomo pekli manjši biskvit), pripravimo pekače in peki papir in se šele nato lotimo mešanja testa.

Priprava biskvita gre takole:

stopimo 6 dag čokolade, vmešamo 6 beljakov in sol v trd sneg,

vmešamo 6 rumenjakov in 6 žlic sladkorja v penasto kremo.

Jajčni mešanici dodamo stopljeno čokolado in mešamo dalje,

tej mešanici vmešavamo moko, vsako žlico posebej,

po treh žlicah moke dodamo mineralno vodo in nadaljujemo z vmešavanjem moke. V to maso blago vmešamo sneg.

Maso potem razdelimo v oba pripravljena pekača. 2/3 mase gre v veliko posodo za torto, 1/3 pa v obroč z majhnim premerom.

Pečemo 19 minut na 180 stopinjah.

3. Večji biskvit po kakih 10 minutah peke prestavimo na krožnik, na katerem bomo delali torto. Obilno in izdatno ga navlažimo z 2/5 karamelne omake (to znese približno 1,5 dl), ki smo jo naredili prejšnji dan in pokrijemo s folijo, s katero preprečimo nepotrebno izsuševanje. Manjši biskvit damo na papirnat krožnik in prav tako namažemo s karamelno omako in pokrijemo s folijo.

4. Zmešamo grški jogurt in mascarpone in v to tvarino vmešamo 1 vrečko želatine fix. Potem stepemo stopljeno smetano s čokolado in jo vmešamo v želatinirano belo tvarino. Če se zdi, da se zadeva malo grudiči, nič hudega. Damo še pol vrečke želatine fix. Nakar dolijemo vso karamelno omako in premešamo. Mešalnik mora puščati lepo vidne sledove metlic. Dodamo še zadnjo polovico želatine in premešamo.

5. Obroč, oblečen v alu-folijo namestimo okrog biskvitne podlage. Vsipamo dobro polovico kreme iz prejšnje točke in poravnamo kremo. Položimo manjši biskvit. Nadaljujemo z vsipavanjem druge polovice kreme. Na vrhu poravnamo. Glede na količine, bi moral biti rob obroča kak 1,5 cm višji, zato se kreme ne da lepo poravnati z glazurnim nožem. Namesto tega je bolje, da se finalno ravnanje izvede s silikonskim čopičem, ker dobi krema zanimivo nazobčano teksturo. Tako pripravljena torta gre za 3 ure v hladilnik.

6. Delamo karamelni preliv. Pripravimo dve kozici. S karameliziranjem začnemo v večji kozici. Sladkor naj pokrije dno (npr, kakih 5 žlic sladkorja, več ne gre naenkrat), kanemo še nekaj kapljic vode in potem segrevamo in čakamo, da se začne delati karamel. Ko se sladkor karamelizira, odmaknemo s štedilnika, dolijemo smetano (se naredi pena) in to mešamo. To kozico premaknemo na drugo ploščo, ki je blago ogreta. V drugi kozici karameliziramo še preostali sladkor (npr, 5 žlic naenkrat) in ta karamel dodajamo v večjo kozico. Nastane gost tekoč karamelni preliv, ki ga zlijemo na torto in počakamo, da se preliv razleze. NE prelivamo, NE mažemo, ker lahko vsak tak gib povzroči luščenje zgornje plasti kreme in potem nastane madež v karamelnem prelivu. Če smo delali prav, imamo sijoč gost in dišeč karamelni preliv na kremi. Na sobni temperaturi počakamo kakih 20 minut, potem gre torta spet v hladilnik, kjer je najmanj 8 ur.

7. Pred serviranjem odpremo obroč, snamemo folijo in z glazurnim nožem poravnamo rob torte.

Opombe

Ko se karameliziranemu sladkorju doda smetana, mora priti do penaste reakcije. Če se zmes ne openi, se bo omaka sesirila. Torej, če vam pri dodajanju smetane pena ni nastala, ponovite ves postopek in se opremite s potrpežljivostjo.

Prikaz izdelave je tule:

http://www.kulinarika.net/album.asp?hash=8j29v0w51tv9a5

Mnenja o receptu

Torta je odlična!!! Svaka vama čast ... ponovno :) / Pitončica

Odlična je (bila), tokrat sem probala izdelek od stane.r, v kratkem pa jo bom tudi sama naredila. Link zgoraj ne dela: http://www.kulinarika.net/album.asp?hash=8j29v0w51tv9a520 / Ognjič

Avtorici recepta čestitke za odličen recept. Prvič sem jo delala v okroglem pekaču, drugič pa v pravokotnem in servirala v paprinatih šalčkah. / stana.r

Zdaj pa razumem karameliziranje, hvala.Bom verjetno res preizkusila, me prav mika. / kozamurnik

Kot pravi Ognjič: odlična je bila. / rimljanka

uuuaaaaa to pa zeloooo odlično zgleda. Zakaj se mora sladkor delati v treh verzijah? Se ne da napraviti vsega v enem koraku? / Zdenkica

Stani pa seveda čestitke za celotno likovno podobo. Stanči, medve sva kot brata Gorišek v Planici, ki sta njega dni drug drugemu čestitala.... Punce, ve se kar lotite, ni težko (okej, ni najlažje), je pa res, da potrebujete čas za izdelavo. Samo se splača. / Vendelina jr.

Še zdaj se mi cedijo sline po teh dobrih kockah! Ker imata hči in njen partner v začetku aprila roj. dan, se bo potrebno zelo potruditi, da jima jo bom naredila. Drugače jo bom pa kar pri bližnji sosedi naročila! Kot pravi Vendelina jr., se je bo lažjo lotiti ob tako nazornen prikazu, ki ga navadno pripravi Stana.r! Če je potrebno, se splača vzeti tudi dopust, ker je torta res enkratna! Res, lotimo se je , se splača! / kača

Madona, to je pa verjetno najdaljši opis oz. potek, a se po mojem splača delat vse po vrsti. Zgleda božansko greha vredno!!!!!!!!!!!!!!!!!! / ajvika

Zdenkica, če pri karameliziranju uporabiš toliko sladkorja, da pokriješ dno, potem se bo sladkor lepo karmeliziral. Če pa daš preveč sladkorja naenkrat, bo en del sladkorja že karameliziral, drug del pa ne in potem bodo v karamelu krstalčki in vse skupaj ne bo ničemer podobno. Izdelava karamela je zelo enostavna, samo zelo potrpežljiv mora biti človek pri tem početju. / Vendelina jr.