mnenj na posebni strani

Mesni cmočki po Katjino

kuhani mesni cmočki iz mešanega mletega mesa v paradižnikovi omaki

Sestavine

Za cmočke:

750 g mešanega mletega mesa

2 jajci (velikost M)

1 srednje velika čebula (približno 100 g)

1 majhen kos domače slanine (približno 30 g)

1 dl krušnih drobtin

0,5 dl pšenične moke

1 zvrhana čajna žlička mlete sladke rdeče paprike

1 zvrhana čajna žlička soli

1 zvrhana čajna žlička svežega (ali pol čajne žličke suhega) mletega peteršilja

poper po okusu

Za zraven:

paradižnikova omaka

Postopek

Predpriprava:

čebulo drobno sesekljamo. Domačo slanino zmeljemo ali narežemo na zelo drobne kockice. Slanino in čebulo skupaj prepražimo, da čebula postekleni. Pustimo, da se ohladi.

Priprava:

vse sestavine za cmočke damo v veliko skledo in jih dobro premešamo, da dobimo voljno, mehko maso. Če je zelo mokra, dodamo še malo drobtin, če je presuha, dodamo malce vode.

Iz mase oblikujemo majhne kroglice (premer cca. 2,5 cm).

Cmočke polagamo v posodo z vrelo vodo in jih na majhnem ognju kuhamo približno 15 minut. Potem jih poberemo iz vode, damo v drugo posodo ter še 10 minut kuhamo v paradižnikovi omaki.

Zraven cmočkov se najbolj prileže pire krompir.

Opombe

Iz navedenih količin dobite zelo veliko porcijo cmočkov, za kakšnih 6 ali 7 jedcev. Če jih želite manj, količine ustrezno zmanjšajte. Jaz običajno delam cmočke iz ene ali dveh mas, ker je kljub preprostosti recepta s cmočki kar precej dela (predvsem njihovo oblikovanje), pa se mi zdi to enostavno preveč za eno samo kosilo. Raje jih naredim na zalogo. Cmočki so namreč zelo primerni za zamrzovanje - zamrznemo jih lahko same ali pa skupaj s paradižnikovo omako, v porcijah za enkratno uporabo.

Ker je cmočkov veliko, jih jaz v vodi kuham v več porcijah (vsaj v dveh) - ko je ena porcija skuhana, jih poberem iz vode in v isti vodi skuham naslednjo porcijo.

Vodo, v kateri so se kuhali cmočki, je škoda zavreči, ker je že skorajda kot kakšna mesna juha. Jaz jo običajno uporabim za pripravo paradižnikove omake oz. to naredi moj mož - jaz skuham cmočke, on pa omako ;-)

Če nimamo časa pripravljati paradižnikovo omako, lahko uporabimo kar kupljeno paradižnikovo omako za testenine (npr. Naturetino paradižnikovo omako z baziliko). Po potrebi jo malo razredčimo z vodo, v kateri so se kuhali cmočki.