mnenj na posebni strani

Polnjena kvašena pletenica

pletenica iz kvašenega testa, pripravljenega v kruhomatu, polnjena z marmelado

Sestavine

cca. 500 g moke (pol gladke, pol ostre)

cca. 250 ml mlačnega mleka

žlica ruma

2 jajci

50 g masla

60 g sladkorja

ščepec soli

1 zavitek instant kvasa

marmelada

sladkor v prahu

Postopek

Sestavine damo v kruhomat po naslednjem vrstnem redu: mleko, maslo (narezano na drobne lističe), jajca, sol, sladkor, rum, moka, kvas.

Uporabimo program za mesenje in vzhajanje kvašenega testa. Med mesenjem preverimo, kakšno je testo - če je presuho, prilijemo še malo mlačnega mleka, če je premokro, dodamo še malo moke.

Ko je testo pripravljeno, ga stresemo na pomokano delovno površino. Na hitro ga malo pregnetemo, potem pa ga razdelimo na tri enako velike dele. Vsak del z rokami oblikujemo v pravokotnik, velik približno 35 × 10 cm. Na sredino pravokotnika z žličko, enega zraven drugega, položimo majhne kupčke marmelade. Robovi pravokotnika naj ostanejo nenamazani. Potem pravokotnik čez marmeladni nadev po dolžini prepognemo, da dobimo pravokotnik velikosti 35 × 5 cm. Robove testa dobro stisnemo.

Iz vseh treh nadevanih pravokotnikov spletemo pletenico in jo položimo na pekač, obložen s peki papirjem. Pletenico vzhajamo približno pol ure oz. tako dolgo, da vidno naraste (se vsaj podvoji).

Pletenico spečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj (če je pečica ventilatorska, zadošča temperatura 180 stopinj), na srednji rešetki. Čas peke je približno 40 do 50 minut (odvisno od pečice).

Pečeno pletenico potresemo s sladkorjem v prahu.

Opombe

Jaz za vsak del testa uporabim drugo marmelado (marelično, jagodno in slivovo).

Testo lahko tudi razvaljamo. V tem primeru je lahko bolj tanko razvaljano in posledično bolj široko, samo dolžina pravokotnika naj bo enaka (35 cm). Pravokotnik namažemo z marmelado in po dolžini zvijemo v rulado. Nadaljevanje je enako: iz rulad spletemo pletenico ...

Mnenja o receptu

Še 30 min, pa vzamem testo iz kruhomata... pol pa dalje. Pridem kasneje javit, kaj bodo komentirali obiski. / janja512

Obiski navdušeni, naši 'kućni' ljudeki pa tudi. Uporabila pa sem domače marmelade: malinovo, slivovo in limonino. / janja512

Janja512, me veseli, da je uspelo in da je bilo vsem všeč / Katja D